Συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση κατά στρατιωτών στο Παρίσι

Συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση κατά στρατιωτών στο Παρίσι

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ύποπτος συνελήφθη στη βόρεια Γαλλία, ενώ βρισκόταν ακόμη στη θέση του οδηγού του αυτοκινήτου —μιας BMW— που έριξε πάνω σε μια περίπολο στρατιωτικών στο προάστιο Λεβαλουά-Περέ του Παρίσι, τραυματίζοντας έξι από αυτούς, σήμερα το πρωί.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε επίσημα ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη στον αυτοκινητόδρομο A16, είναι το πρόσωπο που επιτέθηκε στους στρατιώτες.

«Ένας ύποπτος ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση συνελήφθη στον αυτοκινητόδρομο από το Παρίσι προς το Μπουλόν-σιρ-Μερ», είπε ο Φιλίπ σε κοινοβουλευτικούς απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τις συνθήκες της σύλληψης ούτε προφανώς στοιχεία τα οποία αφορούν την έρευνα, αλλά θέλω να συγχαρώ το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να συλλάβουν τον ύποπτο, ο οποίος είναι ο κύριος (ύποπτος) σε αυτό το στάδιο, για την επίθεση», συνέχισε ο ίδιος.

Ακόμη, ο Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση των τραυματιών στρατιωτών «δεν εμπνέει πλέον ανησυχία» και ότι υπέστησαν «ευτυχώς ελαφρά» τραύματα, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους αστυνομικούς, τους χωροφύλακες, τους στρατιώτες που έχουν κινητοποιηθεί για την προστασία των Γάλλων από τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά γίνονται «στόχοι» τους. Εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του στους τραυματίες και στους οικείους τους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν μια εκτεταμένη επιχείρηση καταδίωξης του αυτοκινήτου, ο οδηγός του οποίου τράπηκε σε φυγή αφού χτύπησε την ομάδα των στρατιωτών, τέσσερις ημέρες έπειτα από μια απόπειρα επίθεσης εναντίον άλλων στρατιωτικών στον πύργο του Άιφελ.

Η γαλλική κυβέρνηση έκανε σχεδόν αμέσως λόγο για μια ενέργεια «από πρόθεση» και η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας άρχισε έρευνα.

Η Γαλλία, η οποία συμμετέχει στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό που δρα στο Ιράκ και στη Συρία για να εξαλειφθεί το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), βρίσκεται αντιμέτωπη συνεχώς με την απειλή ενεργειών τζιχαντιστικών οργανώσεων. Από τον Ιανουάριο του 2015 ένα κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων —την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ στην πλειονότητα των περιπτώσεων— έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 239 ανθρώπους. Οι τζιχαντιστές στοχοθετούν ειδικά τα μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και τους στρατιωτικούς, ει δυνατόν σε εμβληματικές τοποθεσίες.

Η σύλληψη του υπόπτου, η οποία ήταν «βίαιη», έγινε νωρίς το απόγευμα στον A16, προς την κατεύθυνση του Καλαί, στο ύψος της πόλης Μαρκίζ, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Για να διαφύγει τη σύλληψή του ο οδηγός έπεσε πάνω σε ένα ή περισσότερα αυτοκίνητα, ενώ αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του επανειλημμένα, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή. Το αυτοκίνητο έχει εμφανείς τρύπες από σφαίρες.

Ο άνδρας που συνελήφθη έχει γεννηθεί το 1980, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή.

Οι τρεις από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφριά και οι άλλοι τρεις πιο σοβαρά, αλλά χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Η επίθεση, τα κίνητρα της οποίας παραμένουν άγνωστα, διαπράχθηκε ενώ η απειλή διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών παραμένει πολύ ισχυρή στη Γαλλία, και σε ένα ακριβό προάστιο του Παρισιού όπου εδρεύουν πολλές υπηρεσίες-κλειδιά σε ό,τι αφορά τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, κυρίως η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας (Direction générale de la sécurité intérieure, DGSI).

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) στο κέντρο του Λεβαλουά-Περέ, σε έναν πεζόδρομο. Ο οδηγός, ο οποίος περίμενε τους στρατιωτικούς, κινήθηκε αρχικά σιγά και ομαλά και ανέπτυξε ταχύτητα ενώ βρισκόταν «πέντε μέτρα από τους στρατιωτικούς» για «να πέσει πάνω τους», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας άρχισε έρευνα για πολλαπλές «απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση» στο πλαίσιο μιας «τρομοκρατικής επιχείρησης» και για «σύσταση και συμμορία» με «τρομοκρατική» χροιά.

Σύμφωνα με τον Κολόμπ, αυτή ήταν «η έκτη φορά» που μέλη της επιχείρησης Sentinelle, εντός των ορίων της οποίας αναπτύχθηκαν στρατεύματα στο εσωτερικό της Γαλλίας σε αντιτρομοκρατικό ρόλο, έγιναν στόχοι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή