Επάγγελμα μοντέλο, θρήσκευμα μουσουλμάνα

Επάγγελμα μοντέλο, θρήσκευμα μουσουλμάνα

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε εμφανίζεται με μπουρκίνι σε διαγωνισμό ομορφιάς για τον τίτλο της Μις Μινεσότα είτε στην πασαρέλα της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης, η Αμερικανίδα-Σομαλή μουσουλμάνα μοντέλο Χαλιμά Αντέν δεν αποχωρίζεται ποτέ το χιτζάμπ. Με αυτό φωτογραφήθηκε και για το Allure, το πρώτο μανεκέν που ποζάρει με μαντίλι που καλύπτει το κεφάλι στο εξώφυλλο του αμερικανικού γυναικείου περιοδικού.

«Οι άνθρωποι που κάνουν κακές πράξεις δεν εκπροσωπούν μια ολόκληρη ομάδα», λέει η ίδια σε συνέντευξή της στο κανάλι ABC7. «Αισθάνομαι ότι είμαι εδώ για να σπάσω κάποιες παρανοήσεις και στερεότυπα για τις μουσουλμάνες». Η 19χρονη Αντέν γεννήθηκε από Σομαλούς γονείς σε προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα και έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ηλικία των επτά. Πριν από λίγους μήνες έγινε και το «πρόσωπο» της διαφημιστικής καμπάνιας του πρώτου χιτζάμπ που παρήγαγε ο αθλητικός γίγαντας Nike.

Στο μεταξύ, μακριά από οποιαδήποτε μορφή «σεμνής» μόδας είναι δύο σούπερ μόντελ της εποχής, οι Αμερικανίδες αδελφές Τζίτζι και Μπέλα Χαντίντ, οι οποίες μίλησαν πρόσφατα, και για πρώτη φορά ανοιχτά, για τη θρησκεία τους. Η 22χρονη Τζίτζι, η οποία φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους της Vogue Arabia, και η 20χρονη Μπέλα, που πρόσφατα εθεάθη στη Μύκονο, εξήγησαν στο περιοδικό Porter (έκδοση σε χαρτί της ιστοσελίδας πολυτελών αγορών Net-A-Porter) ότι μοιράζονται τη μουσουλμανική πίστη με τον πατέρα τους, Παλαιστίνιο-Αμερικανό κτηματομεσίτη Μοχάμεντ Χαντίντ. Η μητέρα τους, Γιολάντα, πρώην μοντέλο, είναι Ολλανδή.

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών τοποθετείται σήμερα γύρω στα 3,3 εκατομμύρια, περίπου 1% του πληθυσμού, ενώ μία από τις πρώτες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν μια οδηγία για περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα πολιτών από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες. Ο νέος πρόεδρος προτίμησε να μην παραθέσει φέτος το ετήσιο επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο που γιορτάζει το τέλος του Ραμαζανιού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έκθεση του πρακτορείου Ρόιτερς και του οργανισμού DinarStandard, οι μουσουλμάνοι καταναλωτές ξόδεψαν περίπου 243 δισ. δολάρια σε ρουχισμό το 2015, ενώ μέχρι το 2021 το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 368 δισ. δολάρια. Συλλογές «σεμνής» μόδας έχουν ήδη παρουσιάσει η ιταλική Dolce & Gabbana, οι αμερικανικές εταιρείες Tommy Hilfiger, DKNY και Oscar de la Renta, αλλά και αλυσίδες γρήγορης μόδας όπως οι ισπανικές Mango και Zara, η σουηδική Η&Μ και η γιαπωνέζικη Uniqlo. Πριν από μερικά χρόνια η σχεδιάστρια Nailah Lymus ξεκίνησε στην έδρα της στο Μπρούκλιν την εταιρεία Underwraps, το πρώτο πρακτορείο που συνεργάζεται αποκλειστικά με μουσουλμάνες ως μοντέλα. «Πολλοί πιστεύουν ότι οι μουσουλμάνες φορούν μόνο μαύρες μπούργκες και περπατούν πίσω από τους συζύγους τους», λέει η ίδια. «Μπορεί κάτι τέτοιο να αντιπροσωπεύει κάποιες μουσουλμάνες γυναίκες, αλλά δεν είναι αυτό όλες οι μουσουλμάνες».

Η Αμερικανίδα blogger ομορφιάς Νούρα Αφια έγινε πρόσφατα η πρώτη «πρέσβειρα» της αμερικανικής εταιρείας καλλυντικών CoverGirl που φοράει χιτζάμπ, ενώ η Ινδονήσια μουσουλμάνα σχεδιάστρια Anniesa Hasibuan παρουσίασε για πρώτη φορά στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Φεβρουάριο, μια συλλογή όπου το μαντίλι είχε τη θέση του σε κάθε λουκ. Την κολεξιόν παρουσίασαν αποκλειστικά μετανάστριες και κόρες μεταναστών. Προτού βρεθεί στο εξώφυλλο του Allure, η Αντέν είχε ποζάρει και για εκείνο του CR Fashion Book, μια «εκλεκτική» έκδοση της πρώην διευθύντριας της γαλλικής Vogue, Καρίν Ροϊτφέλντ. Στις σελίδες του CR Fashion Book, η Αντέν συνάντησε την επίσης Σομαλή μουσουλμάνα Ιμάν, uber-μοντέλο και τελευταία σύντροφο του Ντέιβιντ Μπόουι. Σε μια κοινή συζήτηση-συνέντευξη, η Αντέν εξηγεί γιατί το χιτζάμπ αντιπροσωπεύει για εκείνη την «ελευθερία της επιλογής», ενώ η Ιμάν μιλάει για την κριτική που της έχει ασκηθεί από μουσουλμανικές κοινότητες για το γεγονός ότι δεν το έχει υιοθετήσει.

Κάτω από την ομπρέλα μιας πολύπλοκης συλλογικότητας συνυπάρχουν έννοιες όπως η σεμνότητα, οι ατομικές ελευθερίες και οι διαφορετικές «μεταφράσεις» των θρησκευτικών πεποιθήσεων. «Θα είμαι πάντα η κόρη του πατέρα μου και θα είμαι πάντα ένα κορίτσι από τη Σομαλία. Και αυτό είναι η περηφάνια που δίνεις σε σένα, η περηφάνια του εαυτού σου και του να μη χαμηλώνεις ποτέ την αξία σου», τονίζει η Ιμάν. «Δεν χρειάζεται να χαμηλώνεις τον εαυτό σου. Θα σε συναντήσουν εκεί ακριβώς που είσαι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή