Με την προεδρική ρητορική, οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι της Πιονγιάνγκ

Με την προεδρική ρητορική, οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι της Πιονγιάνγκ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εγείροντας την απειλή «πυρών και οργής», ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε στην επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας με μια ρητορική την οποία η πυρηνική δύναμη ενδέχεται να εκτιμήσει. Ο κίνδυνος είναι η κλιμάκωση των αντεγκλήσεων να οδηγήσει σε πόλεμο. Η στάση του Αμερικανού προέδρου επισκιάζει με νέα αβεβαιότητα την όλο και πιο εύθραυστη 60ετή ανακωχή των ΗΠΑ με την κομμουνιστική χώρα. Τα λόγια του περί στρατιωτικής απάντησης, που όμοιά της δεν έχει δει ο κόσμος, έρχονται σε αντίφαση με το μήνυμα ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων για συνεργασία με την Κίνα ώστε να ασκηθούν πιέσεις στο καθεστώς και τελικά να αναζητηθεί διάλογος και διαπραγματεύσεις. Το είδος των απειλών που χρησιμοποίησε ο Τραμπ είναι υπόθεση ρουτίνας για το απομονωμένο σταλινικό κράτος, το οποίο συχνά προειδοποιεί ότι θα μετατρέψει τη Σεούλ σε «θάλασσα από φωτιά» και λέει ότι θα εξαπολύσει ανελέητες και πρωτόγνωρες επιθέσεις στους εχθρούς του, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών χτυπημάτων εναντίον των ΗΠΑ. Οι φραστικές αυτές εκρήξεις είναι τόσο συχνές ώστε είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τη σοβαρότητά τους, ειδικά καθώς η Βόρεια Κορέα δεν έχει χρησιμοποιήσει το συμβατικό της οπλοστάσιο εις βάρος των γειτόνων της ή αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Ο Τραμπ, επίσης, έχει αποκτήσει τη φήμη της υπερβολής και των αβάσιμων οδηγιών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Το Πεντάγωνο δεν φάνηκε να προσαρμόζει τις στρατιωτικές θέσεις του στη ρητορική του προέδρου. Οι επικριτές του έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τη στάση του Τραμπ, υπονοώντας ότι ρισκάρει να παίξει το παιχνίδι της Πιονγιάνγκ στην προσπάθειά της να απομονώσει τις ΗΠΑ από τις χώρες συμμάχους της στην Ασία, που απεχθάνονται τη στρατιωτική βία, και ταυτόχρονα να εδραιώσει τους ισχυρισμούς πως η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για τον πυρηνικό αφοπλισμό, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να εκδιώξει τη δυναστεία της οικογένειας Κιμ. «Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να κάνεις όσα διατείνεται ότι θα κάνεις», σχολίασε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, συχνός εσωκομματικός πολέμιος του Τραμπ. «Δεν είμαι σίγουρος ότι βοηθάει τέτοιου είδους ρητορική. Οι μεγάλοι ηγέτες που έχω γνωρίσει δεν απειλούν εκτός αν είναι έτοιμοι να δράσουν και δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να δράσει».

Οι ειδικοί στην κορεατική χερσόνησο συμβούλευαν επί μακρόν τους Αμερικανούς πολιτικούς να αποφεύγουν τις απειλές προς τον Βορρά, ιδίως με δεδομένο πόσο λίγα είναι γνωστά για τον απρόβλεπτο νεαρό ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, και τη διοίκηση του μεγαλύτερου στρατού στον κόσμο από τον ίδιο. Αν και δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ και η Πιονγιάνγκ απαντούν ο ένας στον άλλον, η κλιμακούμενη ρητορική αυξάνει την πιθανότητα ενός κακού υπολογισμού που θα μπορούσε να φέρει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις σε σύγκρουση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή