ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με την απέλαση Κουβανών διπλωματών από τις ΗΠΑ

cuban-diplom

Δύο Κουβανοί διπλωμάτες στις ΗΠΑ απελάθηκαν ως μορφή αντιποίνων από την Ουάσιγκτον, μετά από εμφάνιση μυστηριωδών προβλημάτων ακοής σε εργαζόμενους στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα. 

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τα προβλήματα ακοής πιθανώς προήλθαν από συσκευές υπέρηχων, ικανές να παράγουν ήχους που μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη ακοή.

Το υπουργείο εξωτερικών της Κούβας, δήλωσε πως διερευνά το συμβάν και πως είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Τόνισε όμως, πως η απέλαση των Κουβανών διπλωματών ήταν αναίτια. «Η Κούβα δεν έχει, και ούτε πρόκειται να επιτρέψει οποιαδήποτε κακόβουλη πράξη κατά διπλωματικού προσωπικού, εντός του εδάφους της χώρας». 

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Associated Press, οι έρευνες έχουν καταλήξει πως οι συσκευές υπέρηχων είχαν τοποθετηθεί και χρησιμοποιήθηκαν έξω από τα σπίτια των διπλωματών.

Πέντε διπλωμάτες, φέρονται να έπεσαν θύματα της «επίθεσης», η οποία ενδέχεται να πλήξει τις εύθραυστες σχέσεις Ουάσιγκτον – Αβάνας, που μόλις το 2015 φάνηκε να ανακάμπτουν μετά από 50 χρόνια συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών.