Η εβραϊκή κοινότητα στην Πολωνία φοβάται

Η εβραϊκή κοινότητα στην Πολωνία φοβάται

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Οι ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στην Πολωνία κάλεσαν με επιστολή τους τον ισχυρότερο πολιτικό της χώρας να αποκηρύξει τον αντισημιτισμό, που τους προκαλεί φόβο και άγχος. Η επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στη Βαρσοβία Ανα Τσιπτσίνσκα είπε στο Ασοσιείτεντ Πρες ότι η επιστολή προς τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι εστάλη την περασμένη εβδομάδα. Ανέφερε ότι η κοινότητα δεν έχει λάβει ακόμη κάποια απάντηση. Στην επιστολή, η ίδια και ο Λέσλαβ Πιτσέφσκι, ο οποίος επιβλέπει όλες τις εβραϊκές κοινότητες στην Πολωνία, είπαν ότι φοβούνται πως η Πολωνία έχει γίνει λιγότερο ασφαλής για τους Εβραίους.

Παρατήρησαν ότι έχει σημειωθεί «εντατικοποίηση των αντισημιτικών θέσεων στην Πολωνία, βιαιότερη γλώσσα και συμπεριφορά, κάποιες εκ των οποίων κατευθύνονται εναντίον της δικής μας κοινότητας». Ο Κατσίνσκι είναι ο ηγέτης του κυβερνώντος εθνικιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης. Η εκπρόσωπος του κόμματος δεν σχολίασε την είδηση. Πάντως ο αντισημιτισμός στην Πολωνία είναι βαθιά ριζωμένος στην ιστορία της χώρας και το ζήτημα του Ολοκαυτώματος παραμένει ευαίσθητο.

Οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες της χώρας στον πόλεμο έκαναν τους Πολωνούς διστακτικούς να αποδώσουν ιδιαίτερη ιστορική αξία στην εξόντωση περίπου τριών εκατομμυρίων Εβραίων συμπατριωτών τους, που θα έμοιαζε να επισκιάζει τα δύο εκατομμύρια χριστιανών Πολωνών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο και τη γερμανική κατοχή. Επιπλέον ο ιστορικά εδραιωμένος αντισημιτισμός στη χώρα δεν επέτρεψε να τιμηθεί η μνήμη των Εβραίων θυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις δύο χρόνια μετά την απελευθέρωσή τους από τον ναζιστικό ζυγό, το 1944, οι Πολωνοί έσπευσαν να πραγματοποιήσουν πογκρόμ με θύματα τους ελάχιστους εναπομείναντες Εβραίους στο διαβόητο Πογκρόμ του Κίλτσε το 1946. Παρότι ο αριθμός των θυμάτων υπήρξε σχετικά μικρός, με περίπου 50 νεκρούς, η μανία των Πολωνών έπεισε τους εναπομείναντες Εβραίους ότι το μέλλον τους βρισκόταν πια εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Παλαιστίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή