Μυστήριο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα

Μυστήριο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα

51" χρόνος ανάγνωσης

ΑΒΑΝΑ. Τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι αδιευκρίνιστοι λόγοι προκάλεσαν προβλήματα υγείας σε δύο Αμερικανούς διπλωμάτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα ερευνά η Κούβα.

«Η Κούβα δεν έχει ποτέ –ούτε θα το έκανε ποτέ– επιτρέψει σε κουβανικό έδαφος οιαδήποτε ενέργεια εις βάρος διαπιστευμένων διπλωματών ή των οικογενειών τους. Διακηρύσσει για μία ακόμη φορά την ετοιμότητά της να συνεργαστεί στη διαλεύκανση της υπόθεσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.

Προβλήματα ακοής

Είχε προηγηθεί δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η φύση της αιτίας που προκάλεσε προβλήματα ακοής στους δύο Αμερικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Αβάνα.

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για πρώτη φορά σχετικά με το ζήτημα στα τέλη του 2016. «Προκλήθηκε μια σειρά προβλημάτων υγείας σε αυτούς τους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε η εκπρόσωπος.

Προβλήματα ακοής αλλά και πρόσθετα συμπτώματα καταγράφηκαν στους υπαλλήλους της πρεσβείας τους τελευταίους έξι μήνες. Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε μάλιστα ότι ορισμένοι προμηθεύτηκαν ακουστικά βαρηκοΐας. Υπενθυμίζεται ότι Ουάσιγκτον και Αβάνα αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις το 2015, ύστερα από μισόν αιώνα αντιπαράθεσης.