Ποιος θα αποφασίσει να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών;

Ποιος θα αποφασίσει να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών;

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απειλές που έχουν εκτοξεύσει ο πρόεδρος Τραμπ και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχουν δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην περίπτωση προληπτικής πυρηνικής επίθεσης από τις ΗΠΑ.

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Εάν ο πρόεδρος θέλει να επιτεθεί, η στρατιωτική ηγεσία δεν έχει πολλές επιλογές. Είτε θα υλοποιήσει την απόφαση είτε πρέπει να παραιτηθεί.

Διαδικασίες για τη χρήση

Οι διαδικασίες που διέπουν τη χρήση της πυρηνικής ισχύος υφίστανται εδώ και δεκαετίες, αλλά επανέρχονται στην επικαιρότητα μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ ότι θα αντιδράσει στις απειλές της Βόρειας Κορέας με τρόπο που δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα.

Οταν η Κορέα απάντησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προληπτικής επίθεσης κατά της νήσου Γκουάμ, ο Τραμπ ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους αρνούμενος να αφαιρέσει από το πλέγμα των πιθανών αντιδράσεων της Ουάσιγκτον το ενδεχόμενο δικής της προληπτικής επίθεσης.

Στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Αμυνας Τζιμ Μάτις και Εξωτερικών Ρεξ Τιλερσον, έχουν επιχειρήσει να κινηθούν κατευναστικά, αν και ταυτόχρονα προειδοποιούν τη Βόρεια Κορέα ότι εάν προχωρήσει σε επίθεση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια καταστροφική απάντηση. Ωστόσο, οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι εναπόκειται στον ίδιο τον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τη ρητορική που αυτός θεωρεί σωστή ως αρχηγός του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν εξελέγην εγώ. Ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τον πρόεδρο», τόνισε με δηκτικό τρόπο ο στρατηγός Μάτις.

Τα σχόλια του προέδρου επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κατά πόσον ο Τραμπ έχει την αρμόζουσα ιδιοσυγκρασία για να διαχειρίζεται το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Η συζήτηση έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η υπηρεσία Πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η Βόρεια Κορέα έχει με επιτυχία κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές μικρού μεγέθους, τις οποίες μπορεί να τοποθετήσει στους βαλλιστικούς πυραύλους που έχει ήδη στην κατοχή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή