Σεούλ και Ουάσιγκτον επιθυμούν αποκλιμάκωση

Σεούλ και Ουάσιγκτον επιθυμούν αποκλιμάκωση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο σημειώθηκε χθες, με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, να υπογραμμίζει ότι η διαχείριση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Πιονγιάνγκ πρέπει να γίνει ειρηνικά και Αμερικανούς αξιωματούχους να υποβαθμίζουν τις πιθανότητες πολέμου με τη Βόρεια Κορέα. Σε χθεσινές του δηλώσεις στη Σεούλ, ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, είπε ότι κάθε στρατιωτικό σχέδιο με στόχο τη Βόρεια Κορέα θα εκπονηθεί μόνο μετά την αποτυχία διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε, στο μεταξύ, χθες ότι διακόπτει τις εισαγωγές άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, μολύβδου και αλιευμάτων από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τις κυρώσεις που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Πιονγιάνγκ. Αργά χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επρόκειτο να υπογράψει διάταγμα για τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου με τη Βόρεια Κορέα.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του δικτύου Fox, ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπίο είπε ότι ακόμη και εάν ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος Κιμ πραγματοποιήσει νέα πυρηνική δοκιμή, αυτό δεν σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στα πρόθυρα κατασκευής πυρηνικού όπλου. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Αμυνας της Ν. Κορέας, Σου Τσου Σουκ, υπογράμμιζε ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει αποκτήσει ακόμη την αναγκαία τεχνογνωσία για την κατασκευή πυρηνικού πυραύλου.

Την επιθετική της στάση διατήρησε χθες η Πιονγιάνγκ, με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας να αναφέρει: «Ο πόλεμος δεν μπορεί να προληφθεί από καμία δύναμη, εφόσον ξεσπάσει εξαιτίας μικρής, τυχαίας σπίθας. Κάθε νέα σύρραξη δεν μπορεί παρά να εξαπλωθεί και να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή