Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος κανόνιζε συνάντηση Τραμπ με Πούτιν

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος κανόνιζε συνάντηση Τραμπ με Πούτιν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έδαφος για τις επαφές Τραμπ – Πούτιν, κατά την προεκλογική περίοδο φαίνεται πως προετοίμαζε ο Ελληνοαμερικανός, πρώην σύμβουλος της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Washington Post αλλά και όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Chicago Tribune, τον Μάρτιο του 2016, ο νεότερος των συμβούλων του Τραμπ έστειλε μήνυμα σε επτά συνεργάτες του με θέμα: «Συνάντηση με τη ρωσική ηγεσία – συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν».

Ο  Ελληνοαμερικανός Παπαδόπουλος προσφέρθηκε μάλιστα να κανονίσει «μια συνάντηση μεταξύ ημών και της ρωσικής ηγεσίας για να συζητήσουμε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας υπό τον Πρόεδρο Τράμπ», υπογραμμίζοντας πως η ρωσική πλευρά χαιρέτισε την πρωτοβουλία.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή φαίνεται πως ανησύχησε τους υπόλοιπους συμβούλους, με έναν εξ αυτών, τον συμπρόεδρο της εκστρατείας, Sam Clovis να απαντά ότι θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των συμμάχων του ΝΑΤΟ πριν γίνει κάποια συνάντηση με τους Ρώσους.

Την ανησυχία του Clovis φαίνεται να συμμερίστηκε και  συνταξιούχος ναύαρχος Charles Kubic, ο οποίος πρόβαλε νομικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής παραβίασης των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και του νόμου Logan, που απαγορεύει στους κατοίκους των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε μη εξουσιοδοτημένες διαπραγματεύσεις με ξένες κυβερνήσεις.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τη Chicago Tribune, επέμενε και μέσα σε ένα εξάμηνο έστειλε αρκετά αιτήματα για να γίνουν συναντήσεις με τους Ρώσους, προσεγγίζοντας ακόμα και τον Πρόεδρο Πούτιν. Στο μεταξύ, άλλοι συνεργάτες του Τραμπ, ενώ απέρριψαν τις εισηγήσεις του Παπαδόπουλου, προχώρησαν από μόνοι τους και διευθέτησαν συναντήσεις με τον πρέσβη της Ρωσίας, και άλλους Ρώσους υπηκόους οι οποίοι υποτίθεται είχαν σχέση με το Πούτιν.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Παπαδόπουλου είναι πλέον μέρος της νομικής διαδικασίας που ξεκίνησε η αμερικανική Δικαιοσύνη και το Κογκρέσο εναντίον συμβούλων του Προέδρου Τραμπ για τις επαφές με τη Ρωσία, καθώς δεν έχει ακόμα γίνει ξεκάθαρο εάν λειτουργούσε ως ενδιάμεσος της ρωσικής κυβέρνησης, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή