Οι αρχές Βαλτιμόρης απομάκρυναν αγάλματα των Νοτίων

Οι αρχές Βαλτιμόρης απομάκρυναν αγάλματα των Νοτίων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι αρχές της Βαλτιμόρης απομάκρυναν από τα βάθρα τους αγάλματα ηρώων της Συνομοσπονδίας, ενώ μικρά πλήθη επευφημούσαν.

Ο δήμος της Βαλτιμόρης εξέταζε το θέμα της απομάκρυνσης των αγαλμάτων από το 2015, όταν λευκός οπαδός της Συνομοσπονδίας που εμφορείτο από ρατσιστικές ιδέες άνοιξε πυρ και σκότωσε πιστούς σε ιστορική εκκλησία μαύρων, στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα.

Το δημοτικό συμβούλιο της Βαλτιμόρης αποφάσισε την απομάκρυνση των αγαλμάτων τη Δευτέρα, δύο ημέρες μετά τα δραματικά γεγονότα της πόλης Σάρλοτσβιλ, που πυροδοτήθηκαν από την απομάκρυνση αντίστοιχου μνημείου στη γειτονική Βιρτζίνια.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι γερανοί της αστυνομίας της Βαλτιμόρης απομάκρυναν από την πόλη τα αγάλματα των στρατηγών Ρόμπερτ Ε. Λι και Τόμας Στόουγουολ Τζάκσον (έτος κατασκευής 1948), το μνημείο στρατιωτών και ναυτών της Συνομοσπονδίας (έτος κατασκευής 1903), το μνημείο των γυναικών της Συνομοσπονδίας (έτος κατασκευής 1917) και το άγαλμα του δικαστή Ρότζερ Μπ. Τάνι (έτος κατασκευής 1887).

Ως μέλος του ανωτάτου δικαστηρίου, ο Τάνι είχε αποφασίσει το 1857 ότι ακόμη και οι ελεύθεροι μαύροι δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν την αμερικανική υπηκοότητα.

Μετά την επιχείρηση, διαδηλωτές έγραψαν «Black lives matter» (Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία) στο βάθρο στο οποίο προηγουμένως στέκονταν τα αγάλματα των στρατηγών Λι και Τζάκσον.

Η δήμαρχος της πόλης Κάθριν Πα είπε τη Δευτέρα ότι τα αγάλματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε νεκροταφεία στρατιωτών της Συνομοσπονδίας που βρίσκονται σε άλλα μέρη της πολιτείας Μέριλαντ. (Παρότι δεν ήταν μέλος της Συνομοσπονδίας, το Μέριλαντ έχει τέτοια νεκροταφεία επειδή υπήρχαν πολλοί υποστηρικτές της Συνομοσπονδίας στη Βαλτιμόρη και σε άλλες περιοχές στα νότια της πολιτείας.)

Ο δημοτικός σύμβουλος Μπράντον Σκοτ υποστήριξε ότι τα αγάλματα πρέπει να καταστραφούν, όχι απλώς να μεταφερθούν σε λιγότερο προβεβλημένα μέρη. «Οι άνθρωποι αυτοί ήταν τρομοκράτες και προδότες. Γιατί τους τιμούμε;» ρώτησε ο Σκοτ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή