ΗΠΑ: Η διαμάχη για τα μνημεία της Συνομοσπονδίας

ΗΠΑ: Η διαμάχη για τα μνημεία της Συνομοσπονδίας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έγινε ευρέως γνωστός ως μελετητής της Ιστορίας. Προχθές, όμως, στη διάρκεια της μαχητικής αντιπαράθεσής του με δημοσιογράφους, στον πύργο του στη Νέα Υόρκη, ενεπλάκη άθελά του σε μια σύνθετη διαμάχη περί ιστορικής μνήμης – μια διαμάχη που έχει παρασύρει πολλά πανεπιστήμια και περισσότερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των λευκών εθνικιστών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, με αφορμή την απόφαση για την απομάκρυνση του αγάλματος του Ρόμπερτ Λι, στρατηγού των (δουλοκτητών) Νοτίων στον εμφύλιο πόλεμο, ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι ο Τζορτζ Ουάσιγκτον και ο Τόμας Τζέφερσον ήταν επίσης ιδιοκτήτες δούλων. «Θα έρθει άραγε η σειρά του Τζορτζ Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα και του Τόμας Τζέφερσον την μεθεπόμενη;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η «εναλλακτική Αριστερά» (alt-Left) θέλει «να αλλάξει την Ιστορία».

Οπως σημειώνει, όμως, η Ανέτ Γκόρντον – Ριντ, καθηγήτρια Ιστορίας στο Χάρβαρντ, η σύγκριση είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Οσο κι αν είχαν τα τρωτά τους σημεία, ο Ουάσιγκτον και ο Τζέφερσον διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του αμερικανικού κράτους, ενώ οι στρατηγοί των Νοτίων, όπως ο Λι, έμειναν στην Ιστορία γιατί πήραν τα όπλα εναντίον αυτού του κράτους. «Εδώ δεν πρόκειται για την προσωπικότητα εκείνου ή του άλλου ηγέτη. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που οργάνωσαν ένα σύστημα διακυβέρνησης για να διατηρήσουν τη δουλοκτησία και να διαλύσουν την ένωση», προσθέτει.

Απομένει να δούμε με τι τρόπο θα επιδράσουν τα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ και τα σχόλια του κ. Τραμπ στη διαμάχη για τα μνημεία της Συνομοσπονδίας (των Νοτίων). Για την ώρα, φαίνεται ότι, ενώ εμφανίζονται ως υπερασπιστές της Ιστορίας και των μνημείων της, ο κ. Τραμπ και η «εναλλακτική Δεξιά» (alt-Right) ενισχύουν την πίεση για την απομάκρυνση αυτών των μνημείων σε πανεθνική κλίμακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή