37 νεκροί σε εξέγερση κρατουμένων στη Βενεζουέλα

37 νεκροί σε εξέγερση κρατουμένων στη Βενεζουέλα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Τριάντα επτά κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε εξέγερση σε φυλακή στη νότια πολιτεία της Βενεζουέλας Αμασόνας. Οι θάνατοι στο κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα ήταν αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ των κρατουμένων και των αστυνομικών υπαλλήλων, εκ των οποίων 14 τραυματίστηκαν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Σε ανάρτηση στο Twitter, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Λιμπόριο Γκουαρούλα, επιβεβαίωσε ότι η «σφαγή» έγινε σε σωφρονιστικό ίδρυμα στην πόλη Πουέρτο Αγιακούτσο. Ο ίδιος θεώρησε ότι οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα της επιχείρησης «των ειδικών δυνάμεων της FAN» ή των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές αιματηρές εξεγέρσεις σε φυλακές της χώρας. Τον Απρίλιο, τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 11 τραυματίστηκαν σε φυλακή σε ανατολική πολιτεία, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 οι συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων στη βορειοδυτική Βενεζουέλα είχαν συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 61 άτομα.

Στο μεταξύ, η πολιτική ζωή της χώρας εξακολουθεί να γνωρίζει πρωτοφανή πόλωση, με τη νεοπαγή Συντακτική Συνέλευση να συνέρχεται στις 30 Ιουλίου και να απολύει άμεσα τη γενική εισαγγελέα της χώρας Λουίζα Ορτέγκα και να διορίζει έμπιστο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη θέση της. Προχθές η Διεθνής Επιτροπή Νομικών με έδρα τη Γενεύη κατήγγειλε ότι με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται και ο τελευταίος φορέας ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη οι Αρχές της χώρας ερευνούν την κλοπή ζώων από τον ζωολογικό κήπο της δυτικής πολιτείας Ζούλια, που πιθανότατα έπεσαν λεία πεινασμένων κατοίκων της περιοχής, ένα ακόμη σημάδι του λιμού λόγω των ελλείψεων τροφίμων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή