Ενισχύονται οι σχέσεις Τουρκίας – Ιράν

Ενισχύονται οι σχέσεις Τουρκίας – Ιράν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βασικό κέντρο διεθνών διαβουλεύσεων γύρω από το μέλλον της Συρίας εξελίσσεται αυτές τις μέρες η Αγκυρα. Αμερικανοί, Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι σπεύδουν στην τουρκική πρωτεύουσα καθώς το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να πνέει τα λοίσθια, φέρνοντας πιο κοντά το «τέλος της παρτίδας» στη συριακή σκακιέρα.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις θα επισκεφθεί «εντός των προσεχών ημερών» την Αγκυρα. Σε συνδυασμό με τις προοπτικές ειρήνευσης στη Συρία, θα τεθεί επί τάπητος το Κουρδικό που εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Την τουρκική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Των εκπροσώπων των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων προηγήθηκε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μοχάμαντ Μπακερί, στην πρώτη επίσκεψη ανώτατου Ιρανού στρατιωτικού στην Τουρκία μετά την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε το καθεστώς του Σάχη. Στο διάστημα της παραμονής του είχε συναντήσεις με κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί σύντομα το Ιράν.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι Ιράν και Τουρκία «βρίσκονται στην ίδια πλευρά, όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τη σταθερότητα του Ιράκ και τη διαδικασία της Αστάνα» για την επίλυση του Συριακού, στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τις προχθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, που απέκλειαν, επί του παρόντος, τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, ώστε να συμμετάσχει και η Τουρκία. «Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να δίνει εντολές στους θεσμούς της Ενωσης», σημείωσε ο κ. Τσελίκ. Σε άλλες δηλώσεις του, επανήλθε στο τουρκικό αίτημα προς το Βερολίνο για έκδοση του λέκτορος Θεολογίας Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος κατηγορείται ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού καλοκαιριού. Τέλος, εννέα συνεργάτες μέσων ενημέρωσης προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι σχετίζονταν με τους επίδοξους πραξικοπηματίες, ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 70 πρώην υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή