Πυρ ομαδόν εναντίον Τραμπ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η προεδρία Τραμπ έχει πρακτικά τελειώσει. Θα μου προκαλούσε μεγάλη έκπληξη αν επιβίωνε πολιτικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Πιθανότερο είναι να παραιτηθεί το φθινόπωρο, αν όχι και νωρίτερα». Μέχρι πρότινος, προβλέψεις αυτού του είδους θα ακούγονταν ως όνειρα θερινής νυκτός που παρηγορούν τους πληγωμένους πολιτικούς αντιπάλους του Αμερικανού προέδρου. Υστερα από τη θύελλα που προκάλεσαν, όμως, οι απίθανες τοποθετήσεις του απέναντι στη φονική βία της Ακροδεξιάς στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, το ενδεχόμενο πρόωρης απόσυρσής του από τον Λευκό Οίκο μοιάζει ολοένα και λιγότερο απίθανο. Ακόμη περισσότερο που οι προαναφερθείσες δηλώσεις προέρχονται από έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά την ψυχοσύνθεση του Ντόναλντ Τραμπ: τον Τόνι Σβαρτζ, τον άνθρωπο που έγραψε το 1987, για λογαριασμό του τότε μεγαλοεπιχειρηματία και νυν προέδρου, το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «The Art of the Deal» («Η τέχνη της συμφωνίας»).

Προτού αρχίσει το έργο της συγγραφής, ο Σβαρτζ είχε ξοδέψει 18 μήνες για μακροσκελείς συζητήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την εκλογή του, μετάνιωσε πικρά που τον βοήθησε να εξωραΐσει τη δημόσια εικόνα του και σήμερα εκπροσωπεί έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές του.

«Ο κύκλος κλείνει γύρω του με αστραπιαία ταχύτητα», έγραψε στο Twitter ο Τόνι Σβαρτζ. Εξηγώντας το σκεπτικό του, ανέφερε ότι ο Τραμπ θα προτιμήσει να αποχωρήσει με δική του πρωτοβουλία, δηλώνοντας ότι εκπλήρωσε τους στόχους του, προκειμένου να αποφύγει τον διαρκή διασυρμό του από τα μέσα ενημέρωσης και την πολύ πιθανή παραπομπή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το ερώτημα της καθαίρεσης. Αφορμή για την παραπομπή θα σταθεί, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του Σβαρτζ, το αναμενόμενο πόρισμα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Στη σωρεία των επιφανών, εσωκομματικών επικριτών του Ντόναλντ Τραμπ προστέθηκε και ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. «Ο πρόεδρος δεν έχει αποδείξει την ικανότητα ή την επάρκεια που απαιτεί το αξίωμά του», δήλωσε ο Κόρκερ. Από την πλευρά του, ο Τιμ Σκοτ, ο μόνος μαύρος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «υπονόμευσε το ηθικό του κύρος» με τις τελευταίες δηλώσεις του.

Ακόμη και ο Τζέιμς Μέρντοχ, διευθύνων σύμβουλος της 21th Century Fox και γιος του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, ενός από τους πιο στενούς συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε να πάρει αποστάσεις από μια προεδρία που μοιάζει με «Τιτανικό» λίγο πριν από τη μοιραία πρόσκρουση. Σε μνημόνιο προς τους συνεργάτες του, ο υιός Μέρντοχ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν καλοί ναζί ή καλοί οπαδοί της Κου Κλουξ Κλαν», παραπέμποντας στις «ίσες αποστάσεις» του Αμερικανού προέδρου. Τέλος, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ματαίωσε το μεγάλο φιλανθρωπικό δείπνο που επρόκειτο να οργανώσει το 2018 στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή