Ισπανία: Στο Βέλγιο είχε διαμείνει ο ιμάμης που καταζητείται για τις επιθέσεις

Ισπανία: Στο Βέλγιο είχε διαμείνει ο ιμάμης που καταζητείται για τις επιθέσεις

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι έρευνες στην Ισπανία μετά τα δύο τρομοκρατικά «χτυπήματα» στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, που προκάλεσαν το θάνατο συνολικά 14 ατόμων και άφησαν πίσω τους περισσότερους από 100 τραυματίες. 

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, ο ιμάμης σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλος του πυρήνα των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις είχε διαμείνει για λίγους μήνες στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου του 2016.

Ηλικίας περίπου 40 ετών, ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι – τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από την Τρίτη – ευθύνεται ενδεχομένως για την ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών που εντάχθηκαν στον πυρήνα μαζί του. Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σατί» δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών.

«Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος. Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Ας Σατί, το σπίτι του οποίου στην πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, ερεύνησαν οι αρχές χθες, είχε φυλακιστεί για πταίσματα. Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων.

Το Audi της Καμπρίλς πέρασε από το Παρίσι 

Την ίδια στιγμή, η γαλλική La Parisien ανέφερε ότι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Καμπρίλς καταγράφηκε από κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του Παρισιού.

Το γαλλικό έντυπο επισήμανε ότι σε αυτό το στάδιο οι Γάλλοι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει κάποια άμεση και σε επιχειρησιακό επίπεδο διασύνδεση μεταξύ του πυρήνα των τρομοκρατών στην Ισπανία και τη Γαλλία κι ότι το όχημα θα μπορούσε απλά να διέρχεται από την χώρα.

Ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν από την πλευρά τους ότι το Audi ανήκε στον Μοχάμεντ Ααλά, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη. Ένας από τους αδελφούς του σκοτώθηκε στο Καμπρίλς κι άλλος ένας, επίσης ύποπτος για τις επιθέσεις διαφεύγει της σύλληψης. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές πιστεύουν πλέον ότι στο φορτηγάκι που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Λα Ράμπλα επέβαινε μόνο ένας άνδρας, ο οδηγός του. Τόνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του προσώπου αυτού. Η αστυνομία δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο ο ύποπτος που διαφεύγει και καταζητείται, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ από το Μαρόκο, να μην βρίσκεται πλέον στην Ισπανία αλλά να κατάφερε με κάποιο τρόπο να φύγει στη Γαλλία.

Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να υπάρχει και 15ος νεκρός ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στην Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, σε ένα περιστατικό που μέχρι στιγμής δεν έχει συνδεθεί με τα γεγονότα.

Τρεις ώρες μετά την τραγωδία, στις 16.50 τοπική ώρα στη Λα Ράμπλα, ένα αυτοκίνητο Ford Focus απέφυγε, αναπτύσσοντας ταχύτητα, τον έλεγχο των αστυνομικών και κατόπιν εμφανίστηκε ξανά κοντά στη Βαρκελώνη, στο Σαν Γιουστ Ντεζβέρν.

Ο ιδιοκτήτης του, ο 34χρονος Πάου Περέθ Βιγιάν, κάτοικος του Βιλαφράνκα ντελ Πενεδές, βρέθηκε νεκρός εντός του οχήματος, φέροντας τραύματα από αιχμηρό όπλο.

Νεκρός ο 7χρονος Βρετανοαυστραλός που αγνοείτο

Εξάλλου, επιβεβαιώθηκε από την αρχή πολιτικής προστασίας της Καταλονίας ο θάνατος του 7χρονου Βρετανοαυστραλού Τζούλιαν Κάντμαν, ο παππούς του οποίου είχε απευθύνει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεγνωσμένη έκκληση για τον εντοπισμό του, έπειτα από την επίθεση με το βαν στη Βαρκελώνη.

Ο Τζούλιαν Αλεσάντρο Κάντμαν βρισκόταν στη Λα Ράμπλα με τη τη μητέρα του την Πέμπτη όταν βανάκι έπεσε πάνω στο πλήθος ντόπιων και τουριστών σκοτώνοντας 13 ανθρώπους σε μια επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών επιβεβαίωσαν επίσης με ανάρτησή τους στο Twitter ότι ταυτοποίησαν, μεταξύ των 14 νεκρών των δύο επιθέσεων στην Καταλονία, άλλα δύο θύματα, ιταλικής και βελγικής υπηκοότητας, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Έπειτα από αυτές τις ταυτοποιήσεις, ο αριθμός των θυμάτων που αναγνωρίστηκαν επισήμως από τις αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν τις οικογένειές τους, ανέρχεται σε 12: τέσσερα είναι ισπανικής υπηκοότητας, δύο πορτογαλικής, δύο ιταλικής, ένα αμερικανικής, ένα ισπανοαργεντίνικης, ένα βελγικής και ένα βρετανοαυστραλικής.

Μεταξύ των Ισπανών που σκοτώθηκαν βρίσκεται κι ένα αγοράκι 3 ετών. Εκ των 126 τραυματιών και από τις δύο επιθέσεις, οι 51 παραμένουν υπό νοσηλεία σήμερα, σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό της τοπικής κυβέρνησης. Δέκα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και 13 σε σοβαρή.

Επιθέσεις με 120 φιάλες βουτανίου σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές

Ο πυρήνας των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία σχεδίαζε "μία ή περισσότερες επιθέσεις" στη Βαρκελώνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, ανακοίνωσε επίσης η αστυνομία.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα από τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι της Βαρκελώνης, παρουσία του βασιλιά της Ισπανίας, Φιλίππου, τίμησαν στην εμβληματική βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια τη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,SPUTNIK

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή