Οι σινοαμερικανικές σχέσεις βαίνουν προς εξομάλυνση

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις βαίνουν προς εξομάλυνση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές συνέπειες στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο θα έχει η απομάκρυνση του Στίβεν Μπάνον από τον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει ρεπορτάζ της Washington Post που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η τελευταία δημόσια τοποθέτηση του παραιτηθέντος προεδρικού συμβούλου ήταν συνέντευξή του σε αμερικανικό περιοδικό όπου τόνιζε απερίφραστα ότι, κατά τη γνώμη του, «ο οικονομικός πόλεμος με την Κίνα είναι το παν». Εκπρόσωπος της σκληροπυρηνικής Δεξιάς και αρχιτέκτονας της προεκλογικής στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, ο Στίβεν Μπάνον χάραξε τη γραμμή του «οικονομικού εθνικισμού» με κύριο αντίπαλο την Κίνα. Πέραν της γεωπολιτικής συνιστώσας της, αυτή η στρατηγική είχε και μια ισχυρή εσωτερική πλευρά, αναφορικά με την προσπάθεια της ομάδας Τραμπ να κερδίσει τη λευκή εργατική τάξη των βιομηχανιών που πλήττονται από την παγκοσμιοποίηση.

Οπως αναφέρει, όμως, η Washington Post, η αντικινεζική εμμονή του Μπάνον βρήκε πολύ ισχυρούς επικριτές, ακόμη και από το άμεσο περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ. Επηρεασμένος από τις νουθεσίες του Χένρι Κίσινγκερ, ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, όπως και η σύζυγός του Ιβάνκα θεωρούσαν επικίνδυνες τις απόψεις Μπάνον. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Μακμάστερ.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν, πάντως, με την εκτίμηση του πρακτορείου Reuters ότι «η έξωση του Στίβεν Μπάνον δεν είναι πιθανό να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της πολιτικής “Πρώτα η Αμερική”, η οποία ερεθίζει τους επενδυτές και διασπά τον Λευκό Οίκο στα αντίπαλα στρατόπεδα των εθνικιστών και των οπαδών της παγκοσμιοποίησης». Από την πλευρά τους, οι New York Times υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του Μπάνον έχει υπερεκτιμηθεί και ότι «ο ίδιος ο κ. Τραμπ ήταν πάντα εκείνος που χάραζε τη στρατηγική του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή