Σκληρή απάντηση Γκάμπριελ στον Ερντογάν

Σκληρή απάντηση Γκάμπριελ στον Ερντογάν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή στρατηγικής έναντι της Τουρκίας ζητεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος Γιοχάνες Χαν, ύστερα από την ευθεία ανάμειξη Ερντογάν στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας. «Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουν οι χώρες-μέλη ποιες είναι οι στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς. Μακροπρόθεσμα, απλώς να αποφεύγουμε το ζήτημα δεν αποτελεί πολιτική στρατηγική», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος στη Suddeutsche Zeitung. «Η ανάμειξη του προέδρου Ερντογάν στις εκλογές μιας χώρας, καθώς και τα αιτήματα έκδοσης πολιτικών αντιπάλων του είναι απαράδεκτα», προσέθεσε. Η τελευταία αναφορά του Γιοχάνες Χαν σχετίζεται με την υπόθεση του τουρκικής καταγωγής Γερμανού συγγραφέα Ντογάν Ακανλί, ο οποίος συνελήφθη στη Γρανάδα της Ισπανίας ύστερα από διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ, που εκδόθηκε κατόπιν ενεργειών της Αγκυρας. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον αντικαθεστωτικό συγγραφέα ότι συμμετείχε σε ένοπλη ληστεία για λογαριασμό παράνομης κουρδικής οργάνωσης το 1989. Ο Ακανλί απελευθερώθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση του Γερμανού ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά το θέμα συνεχίζει να απασχολεί τον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη της Γερμανίας.

Στον απόηχο της υπόθεσης Ακανλί, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Χάρμπαρτ έθεσε χθες ζήτημα αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ιντερπόλ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες πως η Αγκυρα χρησιμοποιεί τη διεθνή υπηρεσία για να φιμώνει επικριτές της. Παράλληλα, εκπρόσωποι τόσο των Χριστιανοδημοκρατών όσο και του αριστερού Die Linke κάλεσαν τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσει περιουσιακά στοιχεία του Ερντογάν και της οικογενείας του.

Από την πλευρά του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι η Ευρώπη οφείλει να υποστηρίξει τη «δημοκρατική πλειοψηφία» των Τούρκων που αντιτίθενται, κατά τη γνώμη του, στον Ερντογάν. Την περασμένη Παρασκευή, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τους Τούρκους της Γερμανίας να καταψηφίσουν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πρασίνους, χαρακτηρίζοντας και τα τρία κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή