Οι στρατηγοί κέρδισαν τη μάχη με τον Στιβ Μπάνον

Οι στρατηγοί κέρδισαν τη μάχη με τον Στιβ Μπάνον

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στρατηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Τραμπ –ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Μακμάστερ– κατάφεραν να μεταπείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο για το Αφγανιστάν, ύστερα από σκληρή μάχη με τον μέχρι πρότινος στενό σύμβουλό του Στιβ Μπάνον. Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλείται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε εμφανώς εκνευρισμένος σε σύσκεψη επιτελών του, στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων, στις 19 Ιουλίου, απορρίπτοντας εισηγήσεις για αποστολή χιλιάδων επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών. Μία μέρα νωρίτερα είχε προσκαλέσει σε γεύμα, στον Λευκό Οίκο, τέσσερις στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και σκιαγράφησαν μια εξαιρετικά απαισιόδοξη εικόνα για την εξέλιξη του πολέμου.

Ηδη από την άνοιξη, Μάτις και Μακμάστερ είχαν ζητήσει, με υπόμνημά τους στον πρόεδρο, την αποστολή 4.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Ωστόσο, ο Στιβ Μπάνον προέβαλε σοβαρές ενστάσεις. «Επί 16 χρόνια οι κυβερνώντες την Αμερική, από τους νεοσυντηρητικούς του Μπους μέχρι τους ανθρώπους του Ομπάμα, πίστευαν ότι θα άλλαζαν την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τις αποφάσεις τους. Γιατί εμείς να είμαστε πιο έξυπνοι από αυτούς;», διερωτήθηκε στη διάρκεια σύσκεψης στον Λευκό Οίκο ο αρχιτέκτονας της πολιτικής στρατηγικής του προέδρου.

Η είσοδος του στρατηγού Τζον Κέλι στην κυβέρνηση, στις αρχές Αυγούστου, άλλαξε την ατμόσφαιρα. Η αποφασιστική συνάντηση έγινε την περασμένη Παρασκευή, στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου ο πρόεδρος Τραμπ τελικά πείσθηκε. Την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον, ο Στιβ Μπάνον εγκατέλειπε το γραφείο του στον Λευκό Οίκο και επέστρεφε στο παλιό του πόστο, στη διεύθυνση της ιστοσελίδας Breitbart News, που εκφράζει την «εναλλακτική Δεξιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή