Σοβαρές αναταράξεις στον τουρκικό στρατό

Σοβαρές αναταράξεις στον τουρκικό στρατό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αφήνει πίσω της νέες αναταράξεις στους κόλπους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού στρατού, τα οποία διαφωνούν με τις νέες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και τις προαγωγές στον στρατό, τραβούν τον δρόμο της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Δεκάδες στρατηγοί διαφωνούν με την παρέμβαση της κυβέρνησης στις κρίσιμες αποφάσεις και προαγωγές του στρατού και έρχονται στο σημείο της τελικής ρήξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περίπου 10 στρατηγοί, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγες ώρες διοικούσαν κρίσιμης σημασίας μονάδες του στρατού, παραιτήθηκαν από τα αξιώματα και τα καθήκοντά τους. Οι στρατηγοί ζητούν την πρόωρη συνταξιοδότησή τους. Το υπουργείο Εθνικής Aμυνας ανακοινώνει ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει αποδεκτές οι παραιτήσεις επτά στρατηγών. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι οι παραιτήσεις αυτές δεν σχετίζονται με τις νέες προαγωγές στον στρατό.

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται στο προσκήνιο τη στιγμή που η τουρκική κοινή γνώμη εστιάζει την προσοχή της στην περίπτωση του στρατηγού Ζεκάι Ακσακάλι. Ο κ. Ακσακάλι μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων. Ο ίδιος ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Πριν από λίγες ημέρες, ο στρατηγός Ακσακάλι αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για την απομάκρυνσή του από τις ειδικές δυνάμεις, κατέθεσε την παραίτησή του.

Στη συνέχεια, με την παρέμβαση της ηγεσίας του στρατού και της κυβέρνησης, ο ίδιος παρέμεινε στον στρατό. Για την περίπτωσή του, τοποθετήθηκε δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι στον στρατό δεν υπάρχουν απογοητεύσεις και θυμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή