ΚΟΣΜΟΣ

Παρενοχλήσεις και δολιοφθορές από την Τουρκία καταγγέλλει η Γερμανία

turkish1-thumb-large

Η ένταση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας λαμβάνει διαστάσεις, καθώς το Βερολίνο καταγγέλλει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για να ασκήσει πίεση στην γερμανική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα «Ντουβάρ», ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς προέβη σε νέες δηλώσεις που αφορούν το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Σουλτς, λίγο μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του πρόεδρου Τουρκίας για το μέλλον των διμερών σχέσεων Άγκυρας-Βερολίνου, πυρπολήθηκε το όχημα της προέδρου της Μεικτής Ομάδας Βουλευτών Τουρκίας-Γερμανίας, Μισέλ Μούντερφερινγκ. Την ίδια στιγμή, η σύζυγος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας άρχισε να δέχεται απειλητικά μηνύματα.

Ο Σουλτς ζήτησε από την Τουρκία να πάψει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της χώρας του, ενώ σημείωσε ότι τα περιστατικά παρενοχλήσεων και δολιοφθοράς είναι αναμενόμενα όταν ο πρόεδρος μιας φιλικής χώρας επεμβαίνει στα εσωτερικά της Γερμανίας.

Ο Σουλτς κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας να αναθεωρήσει την στάση του απέναντι στην Γερμανία και ζήτησε να προχωρήσει στην απελευθέρωση των αντιφρονούντων.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Κλόντια Ροθ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις που δέχεται από την Τουρκία. Έκανε έκκληση δε για τον τερματισμό της πώλησης όπλων προς την Τουρκία.