Λιβύη: Επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή αλ Τζούφρα – Εντεκα Νεκροί

Λιβύη: Επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή αλ Τζούφρα – Εντεκα Νεκροί

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον εννέα στρατιωτικοί και δύο άμαχοι αποκεφαλίστηκαν σήμερα στη Λιβύη, σε μία επίθεση την ευθύνη εναντίον μιας θέσης δυνάμεων ασφαλείας πιστών στον ισχυρό άνδρα του ανατολικού τμήματος της χώρας, Χαλίφα Χάφταρ. Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μέσα από το ειδησεογραφικό του όργανο, Αμάκ, το οποίο έκανε λόγο για «21 νεκρά μέλη της πολιτοφυλακής του Χαφτάρ».  

Η επίθεση έλαβε χώρα τα ξημερώματα στην περιοχή αλ Τζούφρα, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Άχμεντ αλ Μεσμάρι, εκπρόσωπο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), τον οποίο έχει ιδρύσει ο στρατηγός Χάφταρ.

Ο ΛΕΣ κατέλαβε στις αρχές Ιουνίου την περιοχή, στην οποία βρίσκεται μια στρατιωτική αεροπορική βάση, όπου προηγουμένως κατείχαν οι λεγόμενες Ταξιαρχίες για την Άμυνα της Βεγγάζης, μια συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ισλαμιστικών, οι οποίες εναντιώνονται στην εξουσία του Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον Χάφταρ τις κατηγορούν ως «τρομοκρατικές». 

Το ΙΚ, το οποίο μέχρι τον Δεκέμβριο διατηρούσε ένα ισχυρό προπύργιο στη χώρα, στην παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης, παραμένει ακόμη ενεργό στη Λιβύη, ειδικά στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές και στρατιωτικές πηγές. Εντούτοις, η σημερινή επίθεση είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στη λιβυκή επικρατεία, στο διάστημα μετά την εκδίωξη του από τον θύλακα του. 

Στο μεταξύ, η Λιβύη συνεχίζει να μαστίζεται από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις και ένοπλες ομάδες, ενώ δύο κυβερνήσεις διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της την εξουσία: από τη μια, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και εδρεύει στην Τρίπολη, και από την άλλη, μια κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας κι υποστηρίζεται από τον Χάφταρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT