Ισραήλ εναντίον ιρανικής παρουσίας στη Συρία

Ισραήλ εναντίον ιρανικής παρουσίας στη Συρία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΤΣΙ. Τις ανησυχίες του Ισραήλ ως προς το ενδεχόμενο μονιμοποίησης της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στη Συρία εξέφρασε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ προτίθεται να πάει σε πόλεμο αν ξεπεραστούν κάποιες «κόκκινες γραμμές».

Tην περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμη ισραηλινή αποστολή βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μακ Μάστερ για το ίδιο θέμα. Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τζερούζαλεμ Ποστ» αναφέρει ότι «η αποστολή επέστρεψε με άδεια χέρια και χωρίς δεσμεύσεις από την πλευρά των ΗΠΑ ότι η εκεχειρία θα σημάνει αποχώρηση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ και του Ιράν από τη Συρία».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι, αν το Ισραήλ δεν έπεισε για το ζήτημα τον ισχυρότερο σύμμαχό του, οι πιθανότητες να πείσει τη Μόσχα είναι ακόμη λιγότερες. Στις δηλώσεις του, κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αναφέρθηκε στο Ιράν. «Η τεράστια διεθνής προσπάθεια για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους είναι ευπρόσδεκτη, αλλά αυτό που δεν είναι ευπρόσδεκτο είναι, όταν φύγει το Ισλαμικό Κράτος, να κατακτήσει την περιοχή το Ιράν», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Δεν ξεχνάμε ούτε λεπτό ότι το Ιράν απειλεί κάθε μέρα να σβήσει το Ισραήλ από τον χάρτη. Είμαστε αντίθετοι με την εδραίωση της θέσης του Ιράν στη Συρία και θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με όλα τα μέσα απέναντι σε αυτή την απειλή», προσέθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει εξαπολύσει περίπου 100 πλήγματα κατά εφοδιοπομπών της Χεζμπολάχ στη Συρία κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου, χωρίς να έχουν υπάρξει αντίποινα και χωρίς, όπως φαίνεται, να έχει αναμειχθεί η Ρωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή