Το Brexit διώχνει τους ξένους από τη Μεγάλη Βρετανία

Το Brexit διώχνει τους ξένους από τη Μεγάλη Βρετανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετανάστευση προς τη Βρετανία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα της τριετίας κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες μέχρι τον Μάρτιο, με περισσότερο από το μισό της πτώσης να οφείλεται στην έξοδο πολλών πολιτών της Ε.Ε. αλλά και την άφιξη λιγότερων μετά την ψηφοφορία για το Brexit.

Η μεγαλύτερη μείωση έρχεται από οκτώ χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Ουγγαρία που ανήκουν στην Ε.Ε. από το 2004. Τα κράτη αυτά ευθύνονται για τη μετανάστευση προς τη Βρετανία πολλών Ανατολικοευρωπαίων, που ήλπιζαν ότι θα βρουν πιο καλοπληρωμένες εργασίες.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία μέχρι τα τέλη Μαΐου οι εισερχόμενοι στη χώρα ανήλθαν στις 246 χιλιάδες, δηλαδή ήταν κατά 81 χιλιάδες λιγότεροι από τον προηγούμενο χρόνο, με τον αριθμό των 336 χιλιάδων να είναι ο αριθμός ρεκόρ που δημοσιοποιήθηκε πριν από την ψηφοφορία του Brexit.

Από τους 246 χιλιάδες, οι 127 χιλιάδες προήλθαν από την Ε.Ε.

Οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι ο περιορισμός της μετανάστευσης ήταν μια πραγματική ανησυχία για τις επιχειρήσεις, που ανησυχούσαν για τον πληθωρισμό των αμοιβών και την αδυναμία να γεφυρωθούν τα χάσματα στις ικανότητες των Βρετανών εργαζομένων.

«Κανείς δεν πρέπει να χαίρεται για αυτούς τους αριθμούς» λέει ο Σίμους Νέβιν, επικεφαλής του τμήματος Εργασίας και Πολιτικής Δεξιοτήτων στο Ινστιτούτο Διοίκησης. «Με δεδομένο ότι η ανεργία βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο (4,5%) χωρίς τα τρία εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. που ζουν εδώ, η Βρετανία θα έχει μικρότερη έλλειψη εργατικών χεριών. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι γίνεται ένα λιγότερο ελκυστικό μέρος για ζωή και εργασία και αυτό αποτελεί ανησυχία».

Σύμφωνα με επιχειρηματική δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, περίπου οι μισές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον διατροφικό τομέα υποστηρίζουν ότι οι πολίτες της Ε.Ε. σκέφτονται να φύγουν εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιούργησε το Brexit, ενώ το ένα τρίτο παραδέχεται ότι οι υπάλληλοί τους έχουν ήδη φύγει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή