Πιο κοντά στο τρίτο «πλοίο των οργίων»

Πιο κοντά στο τρίτο «πλοίο των οργίων»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών στον βυθό της θρυλικής λίμνης Νέμι, στην οποία έπλεαν τα γιγάντια ρωμαϊκά πλοία του Καλιγούλα. Στα καράβια αυτά, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, που έγινε συνώνυμο της αρρωστημένης κατάχρησης εξουσίας, πραγματοποιούσε τελετές που, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, περιελάμβαναν όργια.

Τα συγγράμματα κάνουν λόγο για τρία τέτοια πλοία. Τα δύο ανασύρθηκαν από τον βυθό της λίμνης το 1930, έπειτα από αποστραγγιστικά έργα που παρήγγειλε ο Μουσολίνι. Η φιλοξενία τους στο μουσείο ρωμαϊκής ναυσιπλοΐας του Νέμι διήρκεσε μόλις 14 χρόνια, καθώς στις 30 Μαΐου 1944, κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή, οι ναζί πυρπόλησαν τα πλοία καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς.

Επτάμισι δεκαετίες αργότερα, το ερώτημα είναι αν οι μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες το τρίτο καράβι βυθίστηκε σε διαφορετικό σημείο της λίμνης από τα άλλα δύο, ευσταθούν. Οι έρευνες στο βαθύτερο κομμάτι της ηφαιστειακής λίμνης, που δεν είχε αποξηρανθεί τη δεκαετία του 1920, ξεκίνησαν τον Απρίλιο και οι δύτες χρησιμοποιούν σόναρ και άλλα σύγχρονα όργανα ανίχνευσης.

Πολύτιμα ναυάγια

«Τα πλοία της λίμνης Νέμι είναι πολύ σημαντικά γιατί είναι τα πιο καλοδιατηρημένα ναυάγια της εποχής τους αλλά και λόγω του τεράστιου μεγέθους τους», είπε ο Ιταλός αρχαιολόγος Μάριο Μπονίνο. «Κανένα άλλο εύρημα σε θάλασσα και ξηρά δεν παρείχε τόσες χρήσιμες πληροφορίες, τόσο αναφορικά με τις κατασκευαστικές τεχνικές όσο και με τη ναυπηγική τέχνη».

Τα καράβια που βρέθηκαν είχαν μήκος 71 και 74 μέτρων και ήταν σωστά πλωτά παλάτια, με αγάλματα, κήπους, μαρμάρινη υπερκατασκευή και μολύβδινους σωλήνες για παροχή ζεστού και κρύου νερού. Ολοι οι αυτοκράτορες έφτιαχναν παλάτια, αλλά ο Καλιγούλας επέμενε τα παλάτια αυτά να είναι πλωτά. Στα καταστρώματά τους, τα καπρίτσια του αυτοκράτορα έπαιρναν σάρκα και οστά, είτε με τη μορφή σαδιστικής τιμωρίας προς τους γερουσιαστές και υφισταμένους του είτε με τη μορφή αχαλίνωτων σεξουαλικών οργίων, συνοδεία ποταμών κρασιού.

Η βασιλεία του Καλιγούλα διήρκεσε τέσσερα χρόνια και έληξε όταν δολοφονήθηκε, σε ηλικία 28 ετών, από την πραιτωριανή φρουρά του, τον Ιανουάριο του 41 μ.Χ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή