ΚΟΣΜΟΣ

Σε δύο χρόνια ηλεκτρικό ρεύμα από Τουρκία στα Κατεχόμενα

det_katexomena

Σε δυο με δυόμιση χρόνια από σήμερα η Τουρκία θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου. Τουρκία και τουρκοκυπριακή διοίκηση βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την δημιουργία μιας υποθαλάσσιας γραμμής, η οποία θα ενώνει τα τουρκικά παράλια με το βόρειο κομμάτι της Κύπρου και θα μεταφέρει στο νησί ηλεκτρικό ρεύμα.

Λίγο μετά τις σημαντικές δηλώσεις του στην «Καθημερινή Κύπρου», ο «Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας», Σουνάτ Ατούν πραγματοποίησε νέες τοποθετήσεις επί του ζητήματος στο Πρακτορείο Ανατολή της Τουρκίας.

Ο κ. Ατούν ανακοίνωσε ότι οι ομάδες εργασίες για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στο νησί, αυτό το διάστημα ολοκληρώνουν τις εργασίες τους. Από τώρα και στο εξής, απομένει η λήψη των τελικών πολιτικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ατούν, πριν το τέλος αυτού του έτους ξεκινούν οι εργασίες για την δημιουργία της νέας υποθαλάσσιας γραμμής – καλωδίου ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Ατούν τόνισε ότι ο ίδιος και η «κυβέρνηση» του αποδίδουν μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο σχέδιο, του οποίου τα πρώτα βήματα πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη «διακυβέρνηση» δεν εστίασε σε αυτό.

Ο κ. Ατούν, στα πλαίσια των δηλώσεων του, τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να παρέχει τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι την παρούσα στιγμή, Κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές έχουν δημιουργήσει μια ένωση ηλεκτρικού δικτύου των 400 megawat.