Ετινγκερ: Τα κράτη-μέλη πρέπει να δώσουν ακόμη 2 δισ. ευρώ για την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Ετινγκερ: Τα κράτη-μέλη πρέπει να δώσουν ακόμη 2 δισ. ευρώ για την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα χρήματα πρέπει να δώσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ.

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να δώσουν ακόμη τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο κ. Έτινγκερ στο περιοδικό «Der Spiegel». Σύμφωνα με το περιοδικό, η ΕΕ είχε συμφωνήσει να δώσει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία μέχρι το 2018, για δράσεις όπως η στέγαση και η εκπαίδευση των προσφύγων. Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την πρώτη δόση, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, θα προγραμματιστούν ως το τέλος του έτους, ενώ στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2018 έχουν ήδη οριστεί 300 εκατομμύρια για τη δεύτερη δόση. Όπως επισημαίνει ο κ. Έτινγκερ, για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που απομένει, υπόχρεα, είναι πλέον τα κράτη-μέλη.

Έως τώρα, η Γερμανία έχει συνεισφέρει, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ειδικοί της ΕΕ θεωρούν ότι το Βερολίνο θα πρέπει για τη δεύτερη δόση να καταβάλει πολύ περισσότερα, σημειώνει το περιοδικό. Από τη μία πλευρά, η ΕΕ δύσκολα θα καταφέρει να δώσει πάλι τόσα χρήματα από τον δικό της προϋπολογισμό και από την άλλη μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση που αναμένεται να κρατήσει η Βρετανία, η οποία βρίσκεται ήδη σε τροχιά εξόδου από την ΕΕ, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο το εάν θα εξακολουθήσει να είναι πρόθυμη να πληρώνει για τη συμφωνία με την Τουρκία.

Το τελευταίο διάστημα, η γερμανική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να περιορίσει τις πληρωμές προς την Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την απολυταρχική πορεία, στην οποία έχει βάλει τη χώρα ο πρόεδρος Ερντογάν, αναφέρει το Spiegel. Το Βερολίνο σκεφτόταν ιδιαίτερα να διακοπεί η λεγόμενη προενταξιακή βοήθεια, την οποία λαμβάνει η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη, όμως σύμφωνα με το περιοδικό, οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ απορρίπτουν μία τέτοια προοπτική.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή