Αντίδραση του ΝΑΤΟ στα ρωσικά γυμνάσια

Αντίδραση του ΝΑΤΟ στα ρωσικά γυμνάσια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του ΝΑΤΟ για τις επικείμενες ρωσικές ασκήσεις «Zapad 17», που θα πραγματοποιηθούν στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας και στη Λευκορωσία, εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Θα παρακολουθήσουμε από πολύ κοντά την πορεία αυτών των ασκήσεων», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, στη Βαρσοβία. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεών της, αλλά οφείλει να σέβεται τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τη διαφάνεια αυτών των ασκήσεων», προσέθεσε.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τακτικές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεών της, στις οποίες θα συμμετάσχουν 13.000 άνδρες – το ανώτατο όριο που προβλέπεται από διεθνή συμφωνία ώστε να μην απαιτείται η παρουσία ξένων παρατηρητών. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ υποψιάζεται ότι θα συμμετάσχουν πολύ περισσότεροι στρατιώτες σε αυτές τις ασκήσεις, οι οποίες θα καλύψουν περιοχές της Βαλτικής με την εμπλοκή τεθωρακισμένων, πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών.

Μετά τις συνομιλίες με την Μπεάτα Σίντλο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας, προτού επισκεφθεί τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί στην Πολωνία, περίπου 57 χιλιόμετρα νότια από τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική, όπου θα πραγματοποιηθεί μέρος των ρωσικών ασκήσεων.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας έκανε γνωστό ότι ρωσικά μαχητικά απογειώθηκαν 11 φορές την τελευταία εβδομάδα για να αναχαιτίσουν «ξένα αεροσκάφη» κοντά στα ρωσικά σύνορα. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στα επεισόδια ενεπλάκησαν 18 ξένα αεροσκάφη, η προέλευση των οποίων δεν διευκρινίζεται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή