Φραστικά πυρά Αγκυρας – Βερολίνου

Φραστικά πυρά Αγκυρας – Βερολίνου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου, καθώς τα γερμανικά πολιτικά κόμματα επιδίδονται σε πλειστηριασμό επιθέσεων κατά του Ταγίπ Ερντογάν, στην τελική ευθεία προς τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε χθες τη Γερμανία ότι «ξεπερνά κάθε όριο» και υποστήριξε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί προχωρούν σε λαϊκίστικες επιθέσεις κατά της χώρας του για να αλιεύσουν ψήφους.

Είχε προηγηθεί νέα επίθεση του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εναντίον της Αγκυρας από τις στήλες της εφημερίδας Bild. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο Γκάμπριελ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «δεν παίρνει στα σοβαρά» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και προειδοποίησε τους Τούρκους ότι δεν πρόκειται να ενταχθούν στην Ε.Ε. όσο ο ισχυρός άνδρας της χώρας τους παραμένει στην προεδρία.

«Δεν είναι ότι δεν τους θέλουμε, αλλά η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν απομακρύνονται ταχύτατα από τις ευρωπαϊκές αξίες», υποστήριξε ο Γερμανός πολιτικός.

Στο μεταξύ, το κουρδικό πρόβλημα εξακολουθεί να προκαλεί τριβές μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον. Στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο που τον πήγαινε πίσω στην Τουρκία από το Βιετνάμ, το οποίο πρόσφατα επισκέφθηκε, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν η κυβέρνησή τους συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους Κούρδους της Συρίας. Σε αντιδιαστολή, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τη Ρωσία και το Ιράν στο Συριακό, ενώ γνωστοποίησε ότι Αγκυρα και Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400 και ότι η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σύντομα από την εκτελεστική επιτροπή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τέλος, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απέρριψε το αίτημα του εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί να αναγορευθεί σε αιτία πολέμου το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν. «Πόλεμος ξεσπάει ανάμεσα σε δύο κράτη και εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε ως κράτος. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση (για δημοψήφισμα) πρέπει να αναιρεθεί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή