Μιανμάρ: Τουλάχιστον 89 νεκροί από επίθεση μουσουλμάνων ανταρτών Ροχίνγκια

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 89 νεκροί από επίθεση μουσουλμάνων ανταρτών Ροχίνγκια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους 89, εκ των οποίων τουλάχιστον 12 είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν φτάσει οι νεκροί στην Πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών μουσουλμάνων Ροχίνγκια, την ώρα που περίπου 1.000 πρόσφυγες έχουν αποκλειστεί στα σύνορα με το Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με αστυνομικό που ρωτήθηκε από το AFP, οι αντάρτες έχουν τοποθετήσει στους δρόμους «πολλούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς».

«Σημειώνονται σποραδικές επιθέσεις, η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Έχουν πέσει πυροβολισμοί και εναντίον του κτιρίου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Μαουνγκντάου», διευκρίνισε.

Οι δρόμοι της πόλης ήταν άδειοι σήμερα, ενώ τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

«Κάποιοι φοβούνται και έφυγαν από τα χωριά τους. Κάποιοι αναζήτησαν καταφύγιο σε βουδιστικά μοναστήρια», δήλωσε ο Κιάου Μιν Τουν αξιωματούχος του χωριού Μπουτιντάουνγκ.

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι καταδίκασε τις χθεσινές επιδρομές των ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον αστυνομικών φυλακίων, ενώ η κυβέρνηση έχει απομακρύνει διοικητικό προσωπικό από την περιοχή.

Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν χθες αποτελούν μια σημαντική κλιμάκωση στην κρίση που σοβεί στη βορειοδυτική αυτή Πολιτεία της Μιανμάρ από τον Οκτώβριο, όταν παρόμοιες επιθέσεις προκάλεσαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ροχίνγκια. Περίπου 87.000 μέλη της μειονότητας αυτής αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές, ενώ πάρα πολλές ήταν οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με φόνους, βιασμούς και πυρπολήσεις σπιτιών των Ροχίνγκια.

Ο Απελευθερωτικός Στρατός Αρακάν των Ροχίνγκια (ARSA), μια οργάνωση που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Χαρακά αλ Γιακίν και η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις του Οκτωβρίου εναντίον αστυνομικών, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλες.

Ενδεικτικό ότι και οι δύο πλευρές αναμένουν κλιμάκωση της βίας είναι και το γεγονός πως περίπου 1.000 Ροχίνγκια έφτασαν στον ποταμό Ναφ που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Μιανμάρ και Μπανγκλαντές και έχουν αποκλειστεί εκεί.

«Πολλοί Ροχίνγκια προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά ακολουθούμε πολιτική μηδενικής ανοχής, δεν θα επιτραπεί σε κανέναν» η είσοδος στο Μπανγκλαντές, δήλωσε ο αναπληρωτής επιθεωρητής της περιοχής Κοξ Μπαζάρ Αλί Χοσάιν.

Συνήθως οι αξιωματούχοι του Μπανγκλαντές εμφανίζονται να τηρούν σκληρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες στις συνεντεύξεις που παραχωρούν, ωστόσο τις περισσότερες φορές τους επιτρέπουν να εισέλθουν στη χώρα.

Στο Μπανγκλαντές ζουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή