Ενα βήμα πριν από την ήττα το ISIS στην Ταλ Αφάρ

Ενα βήμα πριν από την ήττα το ISIS στην Ταλ Αφάρ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Νέες στρατιωτικές ήττες υπέστη το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, με τη μάχη για την πόλη Ταλ Αφάρ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράκ να προτρέπει όσους μπορούν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια να σπεύσουν στις παρυφές της πόλης.

Στη Συρία, η Χεζμπολάχ ολοκληρώνει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά μαχητών του ISIS στο Καλαμούν, ενώ ο συνασπισμός ΗΠΑ – Κούρδων ανακοίνωσε ότι επίκειται εισβολή στην Ντέιρ αλ Ζορ, που είναι ένα από τα τελευταία προπύργια του ISIS.

Αξιωματούχοι του ιρακινού στρατού ανακοίνωσαν χθες ότι οι δυνάμεις τους έχουν φθάσει έως το κέντρο της Ταλ Αφάρ, της μεγαλύτερης ιρακινής πόλης που βρίσκεται στα χέρια του ISIS, μετά την έξωσή του από τη Μοσούλη. «Είναι εντελώς περικυκλωμένοι», δήλωσε ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, «και σκοτώνονται». Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν και παρέχουν κάλυψη στις ιρακινές χερσαίες μονάδες που έχουν απελευθερώσει πολλές συνοικίες της πόλης.

Στο χθεσινό κήρυγμά του, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ, σιίτης αγιατολάχ Αλί Σιστανί, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τους τραυματίες της μάχης αυτής, που είναι στην πλειονότητα σουνίτες. «Είναι ανθρωπιστικό, εθνικό και θρησκευτικό μας καθήκον», είπε ο Σιστανί στο μήνυμα που διαβάστηκε στην ιερή πόλη Καρμπάλα. Χιλιάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη που έληξε με την απελευθέρωση της γειτονικής Μοσούλης, τον Ιούλιο. Παράλληλα, οι απόπειρες του ISIS να εξαπλωθεί προς τα δυτικά λαμβάνουν τέλος, με την προέλαση της Χεζμπολάχ στον θύλακο Καλαμούν, στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου. «Η πιο πιθανή έκβαση της μάχης είναι μια στρατιωτική νίκη», δήλωσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή