Πτωτική η πορεία της δημοτικότητας Μακρόν

Πτωτική η πορεία της δημοτικότητας Μακρόν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτική πορεία κατέγραψε και τον μήνα Αύγουστο η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με έρευνα της IFOP που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Journal du Dimanche. Ικανοποιημένο από την μέχρι τώρα θητεία Μακρόν δήλωσε το 40% των ερωτηθέντων, μείωση σημαντική, αφού αντιπροσωπεύει πτώση 14 μονάδων σε σχέση με τον μήνα Ιούλιο. 

Την ίδια περίοδο πτώση εννέα μονάδων κατέγραψε και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού του, του Εντουάρ Φιλίπ, από το 56% που ήταν τον Ιούλιο έπεσε στο 47%.

Συνολικά η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας έχει μειωθεί κατά 22 εκατοστιαίες μονάδες μετά το πρώτο βαρόμετρο των IFOP-JDD που είχε δημοσιευθεί πριν από τρεις μήνες, αμέσως μετά την εκλογή του – γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση του στα εργασιακά. 

Την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ απόλαυε ακόμα υψηλή δημοτικότητα (54%), ενώ εκείνη του Νικολά Σαρκοζί ήταν ακόμα εξαιρετικά υψηλή το 2007 (67%).

Τον Αύγουστο το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε «μάλλον ικανοποιημένο» (-11) και το 4% «πολύ ικανοποιημένο» (-3) από τον Μακρόν. Το ποσοστό αυτών που εκδηλώνουν δυσαρέσκεια αυξήθηκε από το 43% στο 57%, με το 37% (+9) «μάλλον δυσαρεστημένο» και το 20% (+5) «πολύ δυσαρεστημένο». Ένα 3% (αμετάβλητο) δεν εξέφρασε άποψη.

Όσον αφορά τον πρωθυπουργό Φιλίπ, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε «μάλλον ικανοποιημένο» (-7) και το 2% «πολύ ικανοποιημένο» (-2). Αντίθετα, το 32% δήλωσε «μάλλον δυσαρεστημένο» (+5) και το 13% «πολύ δυσαρεστημένο» (+3). Το ποσοστό των ερωτηθέντων οι οποίοι δεν εξέφρασαν άποψη αυξήθηκε από το 7% στο 8%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν (59%) θεωρείται ο πολιτικός που θα ασκήσει την αντιπολίτευση στον Μακρόν τα επόμενα χρόνια και βρίσκεται αρκετά μπροστά από την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν (51%) , τους Μπενουά Αμόν (πρώην Σοσιαλιστικό Κόμμα) και Λοράν Βοκιέ (Ρεπουμπλικάνοι) που συγκεντρώνουν ένα 27% ο καθένας, τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό (19%) και τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (14%).

Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου και με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το IFOP την 25η και 26η Αυγούστου σε δείγμα 1.023 προσώπων, αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή