H Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία – Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

H Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία – Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκτόξευση πυραύλου προχώρησε νωρίς σήμερα η Β, Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, δήλωσαν οι κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα το απόγευμα εκτάκτως έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή».

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο.

Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος κατά τις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ λίγο πριν τις 06.00 σήμερα, ενώ ο  υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε πως ο βαλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ», είπε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συμφωνήθηκε να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά από την εκτόξευση.

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap είπε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Η ένταση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών φαινόταν να έχει αποκλιμακωθεί μετά από αρκετές εβδομάδες όπου ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους κοντή στη νήσο Γκουάμ, επικράτεια των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή