Hπιο Brexit ζητούν οι Εργατικοί

Hπιο Brexit ζητούν οι Εργατικοί

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ανακούφιση προξένησε στην επιχειρηματική κοινότητα της Βρετανίας η ξεκάθαρη τοποθέτηση των Βρετανών Εργατικών, σύμφωνα με την οποία η χώρα πρέπει να παραμείνει εντός της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που θα ξεκινήσει από το 2019 και θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια. Δεδομένου ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι εξαντλείται σε 13 βουλευτές, η σύμπλευση των Εργατικών με μια μερίδα Συντηρητικών οπαδών του ήπιου Brexit μπορεί να γύρει την πλάστιγγα των πολιτικών ισορροπιών.

Η παρούσα θέση της βρετανικής κυβέρνησης προϋποθέτει «διπλή προσαρμογή» των οικονομικών σχέσεων με την Ε.Ε., πρώτα σε ένα μεταβατικό καθεστώς, που θα είναι διαφορετικό από το τωρινό, και εν συνεχεία σε ένα μόνιμο καθεστώς, διαφορετικό από το μεταβατικό.

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν υποστηρίζουν ότι η αλλαγή πρέπει να είναι μία, στο τέλος της μεταβατικής περιόδου και ώς τότε να ισχύει το σημερινό καθεστώς.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά το 2019, η Βρετανία θα εξακολουθήσει να αποδέχεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να υπόκειται στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, να εισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, να επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της Ε.Ε. και να εμπίπτει στην άμεση δικαιοδοσία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Η δημοσίευση, την περασμένη εβδομάδα, στοιχείων σύμφωνα με τα οποία η μετανάστευση υπηκόων Ε.Ε. στη Βρετανία σημειώνει κάμψη ίσως διευκολύνει τη Βρετανή πρωθυπουργό να αποδεχθεί τις, κατά τα άλλα αντίθετες με τις υποσχέσεις του Brexit, θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι το Λονδίνο πρέπει να βιαστεί. «Για να είμαι ειλικρινής, ανησυχώ. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα», δήλωσε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. «Πρέπει να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σοβαρά. Οσο πιο γρήγορα διαλυθεί η αμφισημία, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε., Βρετανίας και τις διευθετήσεις της μεταβατικής περιόδου».

Πηγές που γνωρίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων σημειώνουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, αλλά ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας είναι αβυσσαλέο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή