Στους δέκα οι νεκροί από τον τυφώνα Χάρβεϊ – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι

Στους δέκα οι νεκροί από τον τυφώνα Χάρβεϊ – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δέκα ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς δεν έχει καν αρχίσει η επιχείρηση εκτίμησης των καταστροφών και εντοπισμού θυμάτων.

Την ίδια ώρα οι πρωτόγνωρες πλημμύρες αναμένεται να εξαναγκάσουν τουλάχιστον άλλα 30.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι αρχές της πόλης προειδοποίησαν τους κατοίκους για την άνοδο της στάθμης του νερού τις επόμενες μέρες καθώς η καταιγίδα μαίνεται πάνω από τις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού.

Χιλιάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς, αστυνομία, διασώστες και πολίτες έσπευδαν με ελικόπτερα, πλοιάρια και ειδικά φορτηγά να διασώσουν τα εκατοντάδες άτομα που θεωρούνται εγκλωβισμένα στο Χιούστον, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η καταιγίδα Χάρβεϊ ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που πέρασε από το Τέξας τα τελευταία 50 χρόνια, από τότε που έπιασε στεριά την Παρασκευή κοντά στο Κόρπους Κρίστι, περίπου 354 χλμ νότια του Χιούστον.

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν στην κομητεία Χάρις, όπου βρίσκεται το Χιούστον, σύμφωνα με την Τρίσια Μπέντλεϊ, εκπρόσωπο του γραφείου του ιατροδικαστή της κομητείας. Μια 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε στον ύπνο της στη γειτονική κομητεία Μοντγκόμερι από την πτώση δέντρου στο τροχόσπιτο όπου ζούσε, είπε σε επιστολή του στο Twitter το γραφείο του τοπικού ιατροδικαστή. Οι αρχές πιστεύουν ότι θα ανέβει ο αριθμός των θυμάτων και από γειτονικές κομητείες.

Ο Χάρβεϊ αναμένεται να παραμείνει στο Τέξας τις επόμενες μέρες, με βροχοπτώσεις που θα προσθέσουν τουλάχιστον άλλα 25-31 εκατοστά βροχής, και με πιθανές πλημμύρες στη γειτονική Λουιζιάνα.

Σε σκηνές που θυμίζουν τις επιπτώσεις του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη το 2005, ομάδες αστυνομικών και του Λιμενικού έχουν διασώσει τουλάχιστον 2.000 άτομα έως τώρα, ανελκύοντας πολλά από τις στέγες με ελικόπτερα, καθώς προτρέπουν εκατοντάδες άλλα άτομα που βρίσκονται απομονωμένα σε πλημμυρισμένα σπίτια να απλώσουν πετσέτες ή σεντόνια έξω από τα παράθυρα ώστε να τραβήξουν την προσοχή των διασωστών.

Μέχρι και χθες το απόγευμα, το κέντρο του Χάρβεϊ εξαπλώνονταν επί 137 χλμ την περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του Χιούστον, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι και αύριο θα έχει διαγράψει ένα τόξο προς το Χιούστον, πόλη 6,8 εκατ. κατοίκων, με τις χειρότερες πλημμύρες να αναμένονται αργότερα αύριο και την Πέμπτη.

Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού είπε χθες ότι θα ανοίξει τα φράγματα από τους αποθετήρες νερού Άντικς και Μπάρκερ κοντά στο Χιούστον ώστε να φύγει το νερό προς το Μπάφαλο Μπαγιού, ένα βαλτώδες ποτάμι που διασχίζει το Χιούστον. Οι αρχές της πόλης προειδοποίησαν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πλημμύρισμα.

Οι καταρρακτώδεις βροχές στο μεταξύ πέφτουν σε περιοχές που βρίσκονται 240 χλμ από το Χιούστον, ανεβάζοντας τη στάθμη των ποταμών πάνω από την πόλη τα οποία ακολουθούν πορεία νότια προς την περιοχή του Χιούστον, όπου αρκετά ποτάμια και ρέματα έχουν ήδη πλημμυρίσει.

Περίπου 5.000 άτομα βρίσκονται σε καταφύγια από χθες το πρωί, είπαν αξιωματούχοι της πόλης, ενώ ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας διαχείρησης καταστροφών προέβλεψε ότι ακόμα 30.000 άτομα θα χρειαστούν πρόχειρη στέγαση.

Το Χιούστον δεν διέταξε εκκένωση της πόλης από φόβο ότι θα εγκλωβιστούν πολλά άτομα σε λεωφόρους της πόλης που τώρα έχουν καλυφθεί από νερά, το βάθος των οποίων σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν το ένα μέτρο.

Τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια του Χιούστον θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να μπορέσουν οι αρχές να εγγυηθούν την ασφαλή χρήση των, είπε εκπρόσωπος του συστήματος αεροδρομίων της πόλης χθες.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζορτζ Μπους και το Αεροδρόμιο Ουίλιαμ Π. Χόμπι έκλεισαν το Σαββατοκύριακο λόγω της συγκέντρωσης νερού στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης και στα περίχωρα, από τον τυφώνα Χάρβεϊ.

«Δεν θέτουμε διορία για το θέμα αυτό. [… Υπάρχουν] μια σειρά από βήματα που χρειάζεται να γίνουν προτού ανοίξουμε ξανά τα αεροδρόμια», είπε ο Μπιλ Μπέγκλεϊ, εκπρόσωπος του συστήματος αεροδρομίων.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή