Ρατσισμός και πυρηνικός εξοπλισμός

Ρατσισμός και πυρηνικός εξοπλισμός

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιλεγόμενη ακόμη και στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απονείμει χάρη στον καταδικασθέντα για ρατσιστική συμπεριφορά σερίφη Τζο Αρπάιο, όχι με το σκεπτικό ότι ο 85χρονος Αρπάιο μετάνιωσε για τις πράξεις του, αλλά με το σκεπτικό ότι δεν έκανε κάτι κακό. Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε κονδύλια ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων για την ανανέωση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου με πυραύλους που χαμηλώνουν το λεγόμενο «πυρηνικό κατώφλι», ενισχύοντας τις εντυπώσεις ότι ο Τραμπ παίζει με τη φωτιά.

«Τα όργανα της τάξης έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να σέβονται τα δικαιώματα όλων όσοι βρίσκονται στις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να πιστέψει ότι η απονομή χάριτος μειώνει τις ευθύνες αυτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Πολ Ράιαν, καταδικάζοντας την απόφαση που έλαβε ο Τραμπ την Παρασκευή για απονομή χάριτος στον Αρπάιο. Ο σερίφης της κομητείας Μαρικόπα, ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου, είχε καταδικαστεί για συστηματικές αυθαίρετες συλλήψεις και παρενόχληση κατοίκων της περιοχής του με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μακέιν, ο οποίος εκπροσωπεί την Αριζόνα, εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με την απονομή χάριτος.

Την ίδια στιγμή, όμως, που η επίσημη Ουάσιγκτον ασχολείται με το θέμα αυτό, η αμερικανική αεροπορία υπογράφει συμβόλαια με τη Lockhead Martin και τη Raytheon Missile Systems για ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου, ενώ δεν έχει καν ολοκληρωθεί η έκθεση για την εκτίμηση του οπλοστασίου αυτού. Οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 1,8 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη νέου είδους πυρηνικού πυραύλου Κρουζ, ο οποίος θα διαφεύγει από τα πιο σύγχρονα ραντάρ, καθώς και 700 εκατ. δολάρια για αντικατάσταση των βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων Μinuteman.

«Πρόκειται για τα πρώτα βήματα στην αναμόρφωση του πυρηνικού οπλοστασίου, καθώς και των βομβαρδιστικών, των υποβρυχίων και των πυραύλων μέσω των οποίων εξαπολύονται τα πυρηνικά, κάτι που, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την εποχή Ομπάμα, αναμένεται να κοστίσει 1 τρισ. δολάρια ή και περισσότερο», έγραψαν χθες οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

«Ενώ ο Τραμπ προχωρεί πλησίστιος στην ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου –πριν καν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής στο τέλος του χρόνου– οι επικριτές προειδοποιούν ότι επίκειται νέα κούρσα εξοπλισμών, καθώς και σπατάλη δισεκατομμυρίων», συμπλήρωσε η εφημερίδα. Η στόχευση του νέου πυραύλου προβλέπεται να είναι τόσο «χειρουργική» και η ανίχνευσή του τόσο δύσκολη, που η Ρωσία και η Κίνα θα υποχρεωθούν να επιταχύνουν τα δικά τους προγράμματα, ενώ οι πιθανότητες κλιμάκωσης λόγω κακού υπολογισμού (οι ίδιοι πύραυλοι μπορεί να φέρουν και συμβατικές κεφαλές) αυξάνονται. Επί του παρόντος, πάντως, μια διαφορετικού είδους ρωσική «βόμβα» πλήττει τον Λευκό Οίκο, με τις νέες αποκαλύψεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διαπραγματευόταν την κατασκευή μεγάλης κλίμακας κτιρίων στη Μόσχα την περίοδο κατά την οποία διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και επαινούσε δημοσίως τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή