Ταραχές μετά την καταδίκη του Σινγκ

Ταραχές μετά την καταδίκη του Σινγκ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ινδός δικαστής καταδίκασε χθες σε κάθειρξη 20 ετών τον αυτόκλητο «άνθρωπο του Θεού» Γκουρμίτ Ταμ Ραχίμ Σινγκ, έναν ισχυρό γκουρού οι οπαδοί του οποίου προχώρησαν σε αιματηρές ταραχές, αφού ο αρχηγός τους καταδικάσθηκε την Παρασκευή για βιασμό.

Οπαδοί της αίρεσης του Σινγκ προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε βίαιες διαμαρτυρίες, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 38 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 200 στο κρατίδιο Χαριάνα, αφού τοπικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τον βιασμό δύο γυναικών σε μια υπόθεση που χρονολογείται στο 2002. Η αίρεση του Σινγκ έχει πολλούς οπαδούς στις αγροτικές περιοχές των κρατιδίων Πουντζάμπ και Χαριάνα.

Για τα εκατομμύρια των οπαδών του, συνήθως άνδρες και γυναίκες που ανήκουν στις χαμηλότερες κάστες, ο Σινγκ είναι ένας καθοδηγητής. Με πολύ μεγάλη ευκολία μεταλλάσσεται από πνευματικό ηγέτη σε αστραφτερό διασκεδαστή. Μιλάει για μια ζωή που έζησε με μέτρο, αν και ο ίδιος ζει βυθισμένος στην πολυτέλεια. Ο «αστραφτερός γκουρού», όπως τον αποκαλούν, είναι πρωταγωνιστής ταινιών που ο ίδιος δημιούργησε και βασικός τραγουδιστής στις συναυλίες που δίνει μπροστά στους πιστούς του οπαδούς. Το πρώτο μουσικό του άλμπουμ, που ονομάζεται «Highway Love Charger», πούλησε χιλιάδες αντίτυπα. Μια δημοσιογράφος που επισκέφθηκε το αρχηγείο της Ντέρα του Σινγκ, μιας θρησκευτικής οργάνωσης που έχει περισσότερα από 100 παρακλάδια στο Πουντζάμπ, λέει ότι «μου έμοιασε σαν να είναι ένας γκουρού που ζει τα οράματα και τις φαντασιώσεις του, αστέρας του σινεμά, ροκ σταρ, άνθρωπος που κάνει αγαθοεργίες, πολιτικός εμπνευστής. Κυρίως, όμως, βοηθάει τους ακολούθους του να ονειρεύονται μεγάλα πράγματα». Η Ινδία πάντα ήταν η πατρίδα των γκουρού.

Υπήρχαν παγκόσμιοι γκουρού, όπως ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, που υπήρξε ο πνευματικός καθοδηγητής των Μπιτλς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, αλλά και άλλοι τοπικοί γκουρού για τους φτωχούς και τους πλουσίους. Οι γκουρού διοικούν νοσοκομεία και σχολεία και διαθέτουν μεγάλη επιρροή, καθώς οι προληπτικοί πολιτικοί καταφεύγουν σε αυτούς για συμβουλές και για τις ψήφους των πιστών τους. Η εγγύτητα σε έναν γκουρού νομιμοποιεί έναν πολιτικό και αυξάνει τη δύναμή του. Ο Σινγκ είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους γκουρού, καθώς κατηγορείται για φόνο, βιασμό, διακίνηση, απάτη και σεξουαλική κακοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή