ΚΟΣΜΟΣ

Οι στρατηγοί έβαλαν φρένο στον Νετανιάχου

benjamin-net1

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σκεφτόταν σοβαρά να εξαπολύσει προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν, αλλά μεταπείσθηκε χάρη στην αντίθετη γνώμη ανώτατων στελεχών από την ηγεσία του στρατεύματος και των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό προκύπτει από μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε ο απερχόμενος διοικητής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχος Αμίρ Εσέλ, και την οποία φιλοξένησε η εφημερίδα Haaretz.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ που συνοδεύει τη συνέντευξη Εσέλ, το ενδεχόμενο προληπτικού πλήγματος ώστε να εξουδετερωθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος το 2008 από τον Εχούντ Μπάρακ, υπουργό Αμυνας στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ. Οταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Μάιο του 2009, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε διατηρήσει στο υπουργείο Αμυνας τον Μπάρακ, έδωσε εντολή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να εντείνει τις προετοιμασίες για ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή το σχέδιο Νετανιάχου βρήκε απέναντί του έναν ισχυρό συνασπισμό διαφωνούντων. Πλην του Εσέλ, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων, εναντίον της σύγκρουσης με το Ιράν τάχθηκαν τρεις διαδοχικοί αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων (Ασκενάζι, Γκαντζ και Αϊζενκοτ), δύο αρχηγοί της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ (Νταγκάν και Πάρντο) και ο αρχηγός της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπέιτ (Γιουβάλ Ντίσκιν). Η Haaretz πλέκει το εγκώμιο των στρατηγών γιατί, όπως υποστηρίζει, κατάφεραν να περάσουν την άποψή τους χωρίς να προκαλέσουν τον Νετανιάχου ή τους διαδοχικούς πολιτικούς προϊσταμένους τους στο υπουργείο Αμυνας (Μπάρακ, Γιαλόν, Λίμπερμαν).

Στην ίδια συνέντευξη, ο πτέραρχος Εσέλ αποκαλύπτει ότι από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε γύρω στις 100 επιδρομές εναντίον αυτοκινητοπομπών που μετέφεραν όπλα για λογαριασμό της φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Θεωρεί δε επίτευγμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ότι κατάφεραν να αποτρέψουν την ενδυνάμωση της Χεζμπολάχ χωρίς να εμπλακούν στον συριακό εμφύλιο, ιδίως μετά την άμεση ανάμειξη της Ρωσίας.

Νέοι φίλοι

Ο Ισραηλινός πτέραρχος δεν παραλείπει να χαιρετίσει την ολοένα και στενότερη συνεργασία της χώρας του, κατά τα τελευταία χρόνια, με «νέους φίλους», μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία. «Η κατάσταση έχει αλλάξει και παρατηρείται σύγκλιση συμφερόντων του Ισραήλ και άλλων χωρών της περιοχής. Αντιμετωπίζουμε κοινούς εχθρούς, πράγμα που διευκολύνει κατά πολύ τη συνεργασία μας. Πριν από δύο χρόνια, δεν θα φανταζόμουν αυτά που δρομολογούνται σήμερα», δηλώνει χαρακτηριστικά.