Στο στόχαστρο της Πιονγιάνγκ ξανά το Γκουάμ

Στο στόχαστρο της Πιονγιάνγκ ξανά το Γκουάμ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία, γεγονός που προκάλεσε τη σχεδόν ομόφωνη καταδίκη από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, η Β. Κορέα κλιμακώνει την απειλητική της ρητορική με στόχο, αυτή τη φορά, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξήρε την προχθεσινή πυραυλική δοκιμή, η οποία διεξήχθη «όπως ακριβώς σε πραγματικό πόλεμο» και τη χαρακτήρισε «πρώτο βήμα προετοιμασίας στρατιωτικών επιχειρήσεων του Απελευθερωτικού Στρατού στον Ειρηνικό και πρελούδιο στην ανάσχεση του Γκουάμ». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Κιμ επανέφερε την απειλή του για πλήγματα στην περιοχή της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του Γκουάμ, στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ερωτήματα με μήνυμα που έστειλε μέσω Twitter, όπου υποστηρίζει ότι «τα λόγια δεν είναι απάντηση» (στη Β. Κορέα), προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «την πλήρωναν επί 25 χρόνια, υποχωρώντας στον εκβιασμό της». Ο Λευκός Οίκος δεν είχε διευκρινίσει μέχρι χθες βράδυ ποια χρήματα και ποιον εκβιασμό είχε κατά νου ο Αμερικανός πρόεδρος. Σημειώνεται ότι τη δεκαετία του 1990, επί προεδρίας Κλίντον, η Πιονγιάνγκ είχε δεχθεί να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες την προμήθευσαν με τρόφιμα και άλλες μορφές βοήθειας.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει ομόφωνα την «εξοργιστική» εκτόξευση πυραύλου, χωρίς ωστόσο να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ. Οι πρεσβευτές της Κίνας και της Ρωσίας απέρριψαν την επιβολή και νέων κυρώσεων, ενώ κάλεσαν τις ΗΠΑ να σταματήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια που ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα στην περιοχή και να μην προχωρήσουν στην ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή