Πάνω από 1,7 εκατ. πιστοί στη Μέκκα για το Χατζ

Πάνω από 1,7 εκατ. πιστοί στη Μέκκα για το Χατζ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MEKΚA. Πάνω από 1,7 εκατ. μουσουλμάνοι από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχουν συρρεύσει στη Μέκκα για το ετήσιο προσκύνημα Χατζ.

Τα πλήθη προστατεύουν 100.000 αστυνομικοί και 30.000 γιατροί και νοσηλευτές.

Το προσκύνημα ξεκίνησε χθες, με τους πιστούς να φορούν λευκά, ως ένδειξη καθαρότητας (ιχράμ), και να κατευθύνονται, πεζή ή με λεωφορεία, προς το όρος Αραφάτ. Στο όρος αυτό, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Μέκκας, θεωρείται ότι μίλησε για τελευταία φορά ο Μωάμεθ. «Συναντάμε ανθρώπους από κάθε χώρα και εθνικότητα. Υπάρχει μια αίσθηση ενότητας», είπε ο Μαροκινός Ριντά αλ Μπελακίλ περιμένοντας το λεωφορείο για το όρος Αραφάτ, και ενώ οι τροχονόμοι προσπαθούσαν να κατευθύνουν τα πολύγλωσσα πλήθη. «Ζητώ από τον Θεό συγχώρεση για μένα και όλους τους μουσουλμάνους».

Κάθε μουσουλμάνος που έχει τις σωματικές δυνάμεις και την οικονομική δυνατότητα υποχρεούται, σύμφωνα με τους κανόνες του Ισλάμ, να προσκυνήσει στη Μέκκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, αλλά ο Μπελακίλ βρίσκεται εκεί για δεύτερη φορά. «Το Χατζ δεν είναι ταλαιπωρία. Η χαρά σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα», είπε η σύζυγός του Λατίφα αλ Ομαρί. Το Χατζ είναι η μουσουλμανική ενσάρκωση ενός εθίμου που προϋπήρχε και αφορούσε τη λατρεία των προφητών Αβραάμ (Ιμπραήμ) και Ισμαήλ. Το προσκύνημα διαρκεί συνολικά πέντε ημέρες, εκ των οποίων τις τρεις, στο όρος Αραφάτ, οι πιστοί που θέλουν να εξαγνισθούν πετούν πέτρες σε έναν συμβολικό λιθοβολισμό του διαβόλου. Στη Μέκκα, τα πλήθη εισέρχονται στο ιερότερο τζαμί, το γιγάντιο Αλ Ματζίντ αλ Χαράμ, και ο καθένας κάνει επτά κύκλους γύρω από το γρανιτένιο παραλληλόγραμμο Καμπά (κύβος) που βρίσκεται στο κέντρο του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή