Σε δίκη οι οπαδοί των αμερικανικών κυρώσεων

Σε δίκη οι οπαδοί των αμερικανικών κυρώσεων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας ενέκρινε χθες την πρόταση του προέδρου Μαδούρο να διωχθούν για προδοσία όσοι υπερασπίσθηκαν τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της χώρας.

Η Συντακτική Συνέλευση, νομοθετικό όργανο που εξελέγη για πρώτη φορά τον Ιούλιο και στελεχώνεται από υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο, αναδεικνύεται σε αντίβαρο στο ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση Κογκρέσο. «Δεχόμαστε την πρόταση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να ξεκινήσει, μαζί με τις αρμόδιες αρχές, μια ιστορική δίκη για προδοσία εις βάρος όσων θέλησαν να υπερασπιστούν τις ανήθικες αυτές ενέργειες κατά των συμφερόντων του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, εκ των αξιωματούχων του σώματος.

Στη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης αναγνώσθηκε το ανακοινωθέν με το οποίο η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας καλωσορίζει την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορεύσει σε αμερικανικές τράπεζες να χορηγούν ρευστότητα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή στην κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA.

Οι τέσσερις μήνες βίας που προηγήθηκαν της εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης στηλιτεύθηκαν χθες από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ως «πολιτική με στόχο να κατασταλεί η διαφωνία και να ενσταλαχθεί ο φόβος». Η έκθεση 36 σελίδων που παρουσίασε ο επικεφαλής της επιτροπής Ζεΐντ Ράαντ αλ Χουσεΐν καταγράφει μαρτυρίες για τη «συστηματική χρήση υπερβολικής βίας» κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Αλ Χουσεΐν ζητεί από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να διερευνήσει με ανεξάρτητο τρόπο τις καταγγελίες βίας από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής, των ένοπλων ομάδων και των διαδηλωτών. «Εχουμε δει μια σταδιακή διάβρωση της δημοκρατικής ζωής στη Βενεζουέλα», είπε ο Αλ Χουσεΐν. «Είναι μετά βίας ζωντανή, αν είναι ζωντανή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή