Στη Bουλή για τα «μαύρα» ταμεία ο Ραχόι

Στη Bουλή για τα «μαύρα» ταμεία ο Ραχόι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MAΔΡΙΤΗ. Εξηγήσεις για τα «μαύρα» ταμεία που διατηρούσε πριν από λίγα χρόνια το Λαϊκό Κόμμα εκλήθη να δώσει χθες στην ισπανική Βουλή ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε μια κοινοβουλευτική συνεδρία που δεν θα ήταν εφικτή την εποχή της αυτοδυναμίας του κόμματός του. Ο Ραχόι απαρίθμησε τις προόδους που έχουν συντελεστεί επί πρωθυπουργίας του σε ζητήματα διαφάνειας και απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος.

Τον Ιούλιο, ο Ισπανός πρωθυπουργός κατέθεσε ως μάρτυρας για την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων στο ανώτατο δικαστήριο και υποστήριξε ότι, ως υπεύθυνος προεκλογικών εκστρατειών του κόμματος, σχεδίαζε μόνο τις πολιτικές πτυχές της εκστρατείας και δεν είχε γνώση των οικονομικών ζητημάτων. Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, κυκλοφόρησε βίντεο από το 2000 στο οποίο ο Ραχόι εμφανίζεται να περιγράφει τα οικονομικά της εκστρατείας.

Ο Μαριάνο Ραχόι διατηρείται στην πρωθυπουργία ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη συμμαχικών κομμάτων, τα οποία όμως χθες τον εγκατέλειψαν και προσυπέγραψαν το αίτημα για κοινοβουλευτική συζήτηση, από κοινού με το σοσιαλιστικό PSOE και το αριστερό Podemos.

Ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ρώτησε τον Ισπανό πρωθυπουργό αν αναγνωρίζει τις εγγραφές που βρέθηκαν στα «μαύρα» βιβλία που τηρούσε ο ταμίας Μπάρθενας, αν μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο υποστήριξε τον Μπάρθενας μετά τη σύλληψή του και αν θεωρεί ότι οι Ισπανοί πιστεύουν ότι δεν γνώριζε τίποτα για τους κρυφούς χρηματοδότες του κόμματος και για ανταλλάγματα που αυτοί λάμβαναν. Στις απαρχές των αποκαλύψεων, ο Ισπανός πρωθυπουργός διέψευδε ότι υπήρχαν «μαύρα» ταμεία, ενώ μετά την υπεράνω πάσης αμφιβολίας τεκμηρίωση της ύπαρξής τους δηλώνει ότι δεν γνώριζε. Ο Ραχόι υπενθύμισε στη Βουλή ότι δεν έχει κληθεί στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος αλλά ως μάρτυρας και ενεπλάκη σε έντονη αντιπαράθεση με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του PSOE Μαργαρίτα Ρόμπλες, αναφέροντας ότι και εκείνη είχε κάποτε καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη για τον βασανισμό και τη δολοφονία δύο Βάσκων αυτονομιστών από την παραστρατιωτική οργάνωση GAL, χωρίς να προκληθεί τόσος σάλος. Ο Ραχόι προκάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους να καταθέσουν πρόταση μομφής, αν διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή