Γκάμπριελ: Μόνο ενωμένη έχει μέλλον η Ευρώπη

Γκάμπριελ: Μόνο ενωμένη έχει μέλλον η Ευρώπη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη εάν θέλει να έχει ρόλο στον διεθνή στίβο, καθώς ο πληθυσμός της μειώνεται, η Αμερική στρέφεται προς την Ασία και η Κίνα ενισχύεται. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από το Παρίσι, όπου έλαβε μέρος σε συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, σε μια νέα εκδήλωση ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ρήνου.

Χαιρετίζοντας την ετήσια συνάντηση των Γάλλων πρεσβευτών, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου Μακρόν για τη μεταρρύθμιση που προωθεί στο εργασιακό, ενώ υποστήριξε τη θέση του για αλλαγή του καθεστώτος των «αποσπασμένων εργαζομένων» στην Ε.Ε., θέση που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα διπλωματική ρήξη μεταξύ Γαλλίας και Πολωνίας. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αποδοκίμασε τον «εθνικισμό» και τον «κοινωνικό δαρβινισμό» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και εθνικιστικών κύκλων της Πολωνίας, σημειώνοντας ότι θέτουν σε δοκιμασία τη συνοχή της Δύσης.

Σε άλλες δηλώσεις του, που παραθέτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συντάσσεται με τη θέση που εξέφρασε πρόσφατα ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιλαδημοκρατών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, για απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους, ότι περί τις 20 πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ βρίσκονται σε στρατιωτική βάση στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο Γκάμπριελ είχε τονίσει ότι η χώρα του δεν επιθυμεί μια νέα «εποχή παγετώνων» στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας και ότι το Βερολίνο δεν εννοεί να καταστρέψει την ενεργειακή συνεργασία του με τη Μόσχα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή