Βρυξέλλες: Διαφορετικές αναγνώσεις στον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων για το Brexit

Βρυξέλλες: Διαφορετικές αναγνώσεις στον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων για το Brexit

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχαν σήμερα να σημειώσουν κάποια αξιόλογη πρόοδο, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν εκατέρωθεν ευθύνες, κυριώς αναφορικά με το ζήτημα του λογαριασμού που θα αναγκαστέι να πληρώσει η Μεγάλη Βρετανία κατά την αποχώρηση της. 

«Δεν σημειώθηκε καμία αποφασιστική πρόοδος» έπειτα από τον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας πως ο τρέχων ρυθμός προόδου των συνομιλιών καθιστά πολύ μακρινές τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις σχέσεις που θα χτίσουν οι δύο πλευρές μετά το προγραμματισμένο διαζύγιο. Συγκεκριμένα, η ΕΕ έχει ανακοινώσει πως ο διάλογος θα εισέλθει στο πεδίο των μελλοντικών σχέσεων μόνο αφού σημειωθεί «επαρκής πρόοδος» αναφορικά με τους όρους αποχώρησης. Tα κρίσιμα ζητήματα που οι 27 θέλουν να έχουν διευθετηθεί πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, είναι τα εξής: ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο όταν αποχωρήσει, το τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους που ζουν στο βρετανικό έδαφος, αλλά και το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία. 

Εντούτοις, από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, προέβη σε μία εντελώς διαφορετική ανάγνωση των σημερινών συνομιλιών, δηλώνοντας πως οι δύο πλευρές «έκαναν κάποια συγκεκριμένα βήματα προόδου», πετυχαίνοντας έναν «υψηλό βαθµό σύγκλισης» για το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το Λονδίνο θα προβεί σε «ενδελεχή εξέταση» του λογαριασμού που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα κατά την αποχώρηση της από το ευρωπαϊκό μπλοκ. 

«Αυτή την εβδομάδα κάναμε πολλές χρήσιμες αποσαφηνίσεις σε πολλά σημεία», δήλωσε ο Μπαρνιέ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ντέιβις, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν καταγράψαμε καμιά αποφασιστική πρόοδο σε κανένα από τα κύρια ζητήματα, αν και η συζήτηση που είχαμε για την Ιρλανδία ήταν γόνιμη».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ είχε επικρίνει το Λονδίνο ότι επιζητά το «ανέφικτο», όπως για παράδειγμα το να έχει λόγο στους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και μετά την έξοδο του, σε μια σειρά από έγγραφα θέσης που έδωσε στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση.

Με τη σειρά του, ο Ντέιβις επανέλαβε τις εκκλήσεις του Λονδίνου για γρήγορη εκκίνηση των συνομιλιών που θα αφορούν τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την Ένωση, σημειώνοντας ότι αυτές έχουν αντίκτυπο σε κάθε μέρος της συμφωνίας για τους όρους του επικείμενου διαζυγίου, το οποίο θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2019, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει ή όχι συμφωνία. «Οι συζητήσεις μας αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά ότι η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σημαντικά πιο ευέλικτη και ρεαλιστικά ότι αυτή της ΕΕ», προσέθεσε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή