ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Ουάσινγκτον σε Πεκίνο

us_china2e

Την παρουσία του επιδιώκει να ενισχύσει το Πεντάγωνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο ναυτικών περιπολιών σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κίνας στην περιοχή. Γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει επιπλοκές στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζει σε σχετικό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, οι ΗΠΑ προωθούν ένα σχέδιο επιχειρήσεων ελεύθερης πλοήγησης  στην περιοχή για δύο ή και τρεις φορές μέσα στους επόμενους μήνες, ενισχύοντας έτσι την πρόκλησή τους προς την Κίνα καθώς θεωρούν υπερβολικές τις κινεζικές αξιώσεις στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Από την πλευρά του το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία του σε όλα τα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και τα παρακείμενα ύδατά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω αμερικανικό σχέδιο αποτελεί σημαντική απόκλιση από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα.

Πηγή: Wall Street Journal.