Σε τροχιά ρήξης Κούρδοι και Βαγδάτη για το δημοψήφισμα

Σε τροχιά ρήξης Κούρδοι και Βαγδάτη για το δημοψήφισμα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις έντονες πιέσεις των Αμερικανών, Τούρκων και Ιρακινών αξιωματούχων που επισκέφθηκαν πρόσφατα τον ηγέτη των Ιρακινών Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί, στο Αρμπίλ, ο τελευταίος επιμένει στο δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει για την 25η Σεπτεμβρίου με το ερώτημα της ανεξαρτησίας. Την εβδομάδα που πέρασε, η τεταμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις ανάμεσα στο Αρμπίλ και στη Βαγδάτη έφτασε στα όρια της πυράκτωσης ύστερα από την απόφαση των κουρδικών αρχών να συμπεριλάβουν τη διαφιλονικούμενη, από Αραβες και Κούρδους, και πλούσια σε πετρέλαια περιοχή του Κιρκούκ στο δημοψήφισμα. Μεικτής εθνοτικής σύνθεσης, η εν λόγω περιοχή δεν περιλαμβάνεται στα εσωτερικά σύνορα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ, όπως διαμορφώθηκαν μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν από τους Αμερικανούς. Στην ύπαιθρο κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, αλλά στην ίδια την πόλη πλειοψηφούν Αραβες και Τουρκμένιοι. Οι Κούρδοι μαχητές (Πεσμεργκά) βρήκαν την ευκαιρία να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στην πόλη τον Ιούνιο του 2014, όταν αντιμετώπισαν νικηφόρα την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους, που μόλις είχε αλώσει τη Μοσούλη, την Τικρίτ και άλλες πόλεις.

Αν το ίδιο το δημοψήφισμα αποτελεί πρόκληση για τη Βαγδάτη, η ενσωμάτωση και του Κιρκούκ στο κουρδικό μόρφωμα θα συνιστούσε πρόκληση στον κύβο.

Οι εξελίξεις στο ιρακινό Κουρδιστάν ανησυχούν και τις ΗΠΑ. Η εξώθηση του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη και, την εβδομάδα που πέρασε, από το Αλ Αφαρ δημιούργησε ελπίδες ότι το Ιράκ θα αρχίσει να σταθεροποιείται αφού ο τρομερός εφιάλτης της τελευταίας τριετίας, που αντιπροσώπευαν οι τζιχαντιστές, φαίνεται να βαίνει προς το τέλος του. Ωστόσο η ανάφλεξη του κουρδικού ζητήματος ανατρέπει όλα τα δεδομένα.

Στον λαβύρινθο του Ιράκ εμπλέκεται μοιραία και η Τουρκία. Η Αγκυρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δράσει το ιρακινό Κουρδιστάν ως καταλύτης που θα εντείνει τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Κούρδων της Συρίας, επικεφαλής των οποίων είναι μια οργάνωση πολύ πιο εχθρική, στα μάτια των Τούρκων ιθυνόντων, από τον Μπαρζανί: το κόμμα PYD, που αντιμετωπίζεται από τους Τούρκους ως παρακλάδι του ΡΚΚ. Αυτή τη βδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι ο στρατός της χώρας του ενδέχεται να εμπλακεί σε καινούργιες επιχειρήσεις τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται απλώς για ρητορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή