Δημοφιλής γκουρού δίχασε βαθιά την ινδική κοινωνία

Δημοφιλής γκουρού δίχασε βαθιά την ινδική κοινωνία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι την καταδίκη του, ο γκουρού Γκουρνίτ Ραμ Ραχίμ Σινγκ έμοιαζε αήττητος. Ωστόσο, η πρώτη οσμή σκανδάλου από το τεράστιο σύμπλεγμα το οποίο συντηρούσε στο βόρειο κρατίδιο Χαριάνα της Ινδίας, ένα είδος κράτους εν κράτει, ήρθε το 2002, όταν μία από τις γυναίκες ακολούθους του απέστειλε επιστολή στην οποία τον κατηγορούσε για βιασμό. Η επιστολή με αποδέκτη τον τότε βουλευτή Μπεχαρί Βαϊπεγί ανέφερε ολόκληρο το συμβάν με κάθε λεπτομέρεια.

H καταδίκη του σε εικοσαετή κάθειρξη για τον βιασμό δύο ακολούθων του προκάλεσε επεισόδια. Οι οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους καίγοντας αυτοκίνητα και σιδηροδρομικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 38 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν θυμωμένοι, γιατί ο αγαπημένος τους γκουρού βρέθηκε ένοχος. Για τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του, συνήθως ανθρώπων από τις χαμηλότερες κάστες χωρίς ιδιαίτερα προνόμια, ο Σινγκ είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Μεταβάλλεται με ευκολία από πνευματικό ηγέτη σε εκθαμβωτικό διασκεδαστή. Μιλάει για τη ζωή του, που την έζησε «με σχετικούς περιορισμούς» καίτοι ο ίδιος ζει βυθισμένος στην πολυτέλεια.

Η Ινδία διέθετε ανέκαθεν πολλούς γκουρού. Υπάρχουν και τοπικοί γκουρού για τους πλούσιους και τους φτωχούς με εκατομμύρια υποστηρικτές. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν πολιτικοί, αστέρες των σπορ, γραφειοκράτες, αλλά και κανονικοί άνθρωποι. Διοικούν σχολεία και νοσοκομεία και έχουν πολιτική επιρροή καθώς οι πολιτικοί προστρέχουν σε αυτούς για τις συμβουλές τους και τις ψήφους των υποστηρικτών τους.

Ο πενηντάχρονος Σινγκ είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους γκουρού. Αλλά και στο παρελθόν πολλοί γκουρού κατηγορήθηκαν στην Ινδία για φόνους, βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, επιθέσεις, σεξουαλική κακοποίηση και απάτη.

Ο Σινγκ κατηγορήθηκε ότι κορόιδεψε τους Σιχ και τους ινδουιστές και ερευνάται για δολοφονίες και βιασμούς. Αν και οι περισσότεροι ακόλουθοί του ανήκουν στις χαμηλότερες κάστες και δεν έχουν μόρφωση, περιβάλλεται και από κάποιους πολύ μορφωμένους, επαγγελματίες οπαδούς. Είναι σαφές ότι η δημοφιλία των γκουρού στην πραγματικότητα μας λέει πόσο βαθιά διχασμένη και ιεραρχική παραμένει η Ινδία. Τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την καταδίκη του Σινγκ απλώς αποδεικνύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι διοικούν παράλληλα κράτη και το νόμιμο κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τους σταματήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή