ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Οι τουρκικές ενέργειες καθιστούν αδύνατη την ένταξη στην Ε.Ε.

erdogansynenteuksi

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τους Γερμανούς πολιτικούς ότι ενδίδουν στον λαϊκισμό μετά τη δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν.

«Ελπίζουμε πως η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα θα τελειώσει», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Η Μέρκελ έκανε τα σχόλια αυτά, που σηματοδοτούν σαφώς μια αλλαγή στη στάση της ως προς την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ, στη διάρκεια του χθεσινού τηλεοπτικού ντιμπέιτ ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το σχόλιο της Μέρκελ στο χθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ επικύρωσε σήμερα επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία έκανε λόγο για μία Τουρκία που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν βρίσκεται σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ, από όποια πλευρά και να το δει κανείς. «Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, το ζήτημα θα τεθεί και πάλι σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, πιθανότατα τον Οκτώβριο. 

Κομισιόν: Η τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για την αμφίβολη ενταξιακή πορεία της χώρας

Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ η οποία κάλεσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Ο τουρκικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι η κυβέρνηση του έχει καταστήσει αμφίβολη την ενταξιακή πορεία της χώρας», δήλωσε ο κύριος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλούμενος δηλώσεις του προέδρου της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την προηγούμενη εβδομάδα. 

«Η Τουρκία πραγματοποιεί τεράστια βήματα μακριά από την Ευρώπη, καθιστώντας αδύνατη την ένταξη της στην ΕΕ», προσέθεσε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, διευκρίνιζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης αναφορικά με το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της. 

Oμέρ Τσελίκ: «Επίθεση στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης»

Τη στάση του Βερολίνου και των Βρυξελλών σχολίασε και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτηρίζοντας την «επίθεση στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης». 

Επιπλέον, προσέθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να «βαδίζει με το κεφάλι ψηλά, όντας μία ευρωπαϊκή χώρα και μία ευρωπαϊκή δημοκρατία».