Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Δεκτή η παρακολούθηση του e-mail υπαλλήλων κατόπιν ενημέρωσης

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Δεκτή η παρακολούθηση του e-mail υπαλλήλων κατόπιν ενημέρωσης

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εταιρείες θα πρέπει να είναι βέβαιες ότι οι υπάλληλοι τους έχουν ενημερωθεί προκαταβολικά για την παρακολούθηση των επαγγελματικών τους e-mail, σε περίπτωση που προχωρήσουν στη συγκεκριμένη πρακτική, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή την περίπτωση άνδρα, ο οποίος απολύθηκε πριν από δέκα χρόνια από την εργασία του.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο στήριξε με την απόφασή του αυτή υπάλληλο από τη Ρουμανία, ο οποίος χρησιμοποίησε το επαγγελματικό του e-mail για να ανταλλάξει μηνύματα με άτομα του στενού οικογενειακού του κύκλου, καθώς έκρινε ότι τα δικαστήρια της Ρουμανίας απέτυχαν να προφυλάξουν το δικαίωμα του στην ιδιωτικότητα, αφού δεν είχε υπάρξει σχετική προειδοποίηση.

Η εταιρεία είχε παρουσιάσει ως αποδεικτικό στοιχείο στον υπάλληλο, ονόματι Μπογδάν Μπαρμπουλέσκου, τις συνομιλίες που είχε με τον αδερφό του και την αγαπημένη του μέσω e-mail.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ του Μπαρμπουλέσκου ελήφθη με πλειοψηφία 11-6.

Αν και η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, καθώς δεν πρόκειται για νομοπαρασκευαστικό όργανο, ίσως με αυτό τον τρόπο δημιουργηθεί προηγούμενο για το κατά πόσο η «παρακολούθηση» είναι επιτρεπτή ή όχι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή