Μακρόν υπέρ πανευρωπαϊκής λίστας

Μακρόν υπέρ πανευρωπαϊκής λίστας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Υπέρ της θέσπισης μιας πανευρωπαϊκής λίστας για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών τάσσεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Οταν φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε. το 2019, 73 θέσεις ευρωβουλευτών θα χηρέψουν και θα τις διεκδικήσουν οι υπόλοιπες χώρες-μέλη με εκλογές που θα γίνουν αργότερα την ίδια χρονιά.

Σε μια προσπάθεια να αναστείλει το κύμα ευρωσκεπτικιστών πολιτικών και την εκλογή τους στην Ευρωβουλή, ο Μακρόν ελπίζει ότι η πρότασή του θα αναβαθμίσει το κύρος του θεσμού. Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι η πρωτοβουλία θα αυξήσει τη νομιμοποίηση του σώματος στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και θα ζωντανέψει την προεκλογική εκστρατεία. «Σε μια περίοδο που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ε.Ε., η μεταρρύθμιση αυτή θα στείλει το μήνυμα της ενότητας και της πίστης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», είναι η θέση των ίδιων αξιωματούχων.

Πτώση δημοτικότητας

Στο μεταξύ, σε χθεσινή δημοσκόπηση των Paris Match και Sud Radiο επιβεβαιώνεται η πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου, αφού μόλις 46% επιδοκιμάζουν την πολιτική του, ποσοστό κατά 10% χαμηλότερο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Παράλληλα, ο ακροαριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελανσόν εμφανίζεται ως ο βασικότερος αντίπαλός του καθώς το 45% εκτιμά ότι αυτή είναι η σημαντικότερη αντιπολιτευτική φωνή στη χώρα αυτήν τη στιγμή. Με μόλις 17 βουλευτές ο Μελανσόν και το κόμμα του δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις στην Εθνοσυνέλευση, αλλά έχουν καταφέρει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί περισσότερο από εκείνη των συντηρητικών και των αποδυναμωμένων σοσιαλιστών.

Τέλος, σε συνέντευξή του ο Μακρόν κατηγόρησε τους αντιπροσώπους του Τύπου ότι «ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τους εαυτούς τους και όχι αρκετά για τη χώρα», όταν δημοσιογράφοι του δημόσιου τηλεοπτικού φορέα France 2 τον ρώτησαν για ποιον λόγο είναι τόσο συγκρατημένος στις δηλώσεις του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή