Επιμονή από Μέρκελ κατά Τουρκίας

Επιμονή από Μέρκελ κατά Τουρκίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε χθες ότι θα θέσει το θέμα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της γερμανικής Βουλής πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Αγκελα Μέρκελ δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τις δεσμεύσεις της περί αύξησης των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024.

«Η Γερμανία πρέπει να είναι η φωνή του ελέγχου των εξοπλισμών και του αφοπλισμού», είπε ο Γκάμπριελ, ανακινώντας ένα ζήτημα που η εφημερίδα «Ζιντόιτσε» χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο» για την καγκελάριο.

«Το πρόσωπο της καγκελαρίου εκείνη τη στιγμή τα είπε όλα. Ηξερε πολύ καλά πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα ζητήματα αυτά. Ο πόλεμος, ο φόβος του πολέμου και οι εξοπλισμοί αναμοχλεύουν αρχέγονους φόβους πολλών ψηφοφόρων», σημείωσε η εφημερίδα. «Και ο Γκάμπριελ δεν έχει κανέναν δισταγμό να τους χρησιμοποιήσει».

Στον απολογισμό της, η Αγκελα Μέρκελ άντλησε πολιτική υπεραξία από ολόκληρο το κυβερνητικό έργο, ακόμη και από νομοθετήματα όπως αυτό που καθόρισε τον κατώτατο μισθό, τα οποία επιβλήθηκαν από τους Σοσιαλδημοκράτες. «Χωρίς τη θέλησή μου δεν θα είχε γίνει τίποτα», είπε η Μέρκελ, για να λάβει την απάντηση του Γκάμπριελ ότι «θυμόμαστε τότε που το SPD σας βοήθησε να αποκτήσετε θέληση απέναντι στον (πρωθυπουργό της Βαυαρίας) Ζεεχόφερ και τον Σόιμπλε».

Στο ζήτημα της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Οκτώβριο οι συζητήσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να αναφερθούν και στον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας. «Θα συζητήσουμε τις μελλοντικές σχέσεις με την Τουρκία, περιλαμβανομένης της διακοπής ή της εγκατάλειψης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σημείωσε, προσθέτοντας όμως παράλληλα ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι «στρατηγικής σημασίας». Στην τηλεμαχία της Κυριακής απέναντι στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς η Μέρκελ είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε.».

«Θα πιέσω να τηρηθεί αποφασιστική στάση. Ομως πρέπει να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας», προσέθεσε κατά τη χθεσινή της τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από το κράτος δικαίου με πολύ γοργούς ρυθμούς».

Χθες, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της που σκοπεύουν να μεταβούν στην Τουρκία, προειδοποιώντας τους ότι υπάρχει κίνδυνος να συλληφθούν αυθαίρετα, ακόμη και στις τουριστικές περιοχές. Η οδηγία δεν αποτελεί ταξιδιωτική προειδοποίηση ανάλογη με αυτές που εκδίδονται για εμπόλεμες ζώνες και οι οποίες δυσχεραίνουν την έκδοση ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Δώδεκα Γερμανοί πολίτες, εκ των οποίων οι τέσσερις διέθεταν διπλή, γερμανοτουρκική, υπηκοότητα, έχουν συλληφθεί για πολιτικούς λόγους τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία και μόνον ένας έχει αφεθεί ελεύθερος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή